Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 2 feb 2020
Leestijd: 4 minuten

Endorfine boost? 8 manieren om zelf het gelukshormoon aan te maken

Endorfine: je hebt vást al eens gehoord van het stofje in je lichaam. Het wordt namelijk ook wel het gelukshormoon genoemd. Er zijn ontelbaar veel redenen om je endorfine-niveau op pijl te willen houden. We leggen je uit waarom én hoe je dat doet. 

Laat die gelukshormonen maar komen!

Wat is endorfine?

Endorfine – ofwel het gelukshormoon – wordt door je lichaam zelf aangemaakt en is een neurotransmitter. Neurotransmitters hebben als doel boodschappen doorgeven van de hersenen. Dit doen ze van en naar andere zenuwcellen.

Natuurlijke morfine

‘Oké, interesting. Maar wat doet het precies?’, denk je misschien. Nou: endorfine speelt een grote rol in jouw pijn-level. Best handig dus. ‘Endo’ betekent letterlijk binnen en ‘fine’ komt van ‘morfine’. Endorfine werkt dus eigenlijk als een natuurlijke morfine.

Het onderdrukt de pijn, maar ondersteunt ook je weerstand, werkt cruciaal bij jouw geluksgevoel maar werkt tegelijkertijd ook angst tegen.

Deze neurotransmitter zorgt voor energie en opwekking: dopamine (en hoe je het stofje aanwakkert)

Deze natuurlijke morfine wordt aangemaakt door de hypofose, een kleine klier in de hersenen en is niet veel groter dan een erwt.

Hulp tegen stress

Het gelukshormoon endorfine speelt een grote rol in het ervaren van stress. Endorfine kan stress – door de aanmaak van cortisol – namelijk goed bestrijden.

Stress is gelukkig niet alleen maar slecht, het helpt ons namelijk alert zijn in gevaarlijke situaties. Hoewel dat vooral in de tijd van Sabeltandtijgers goed uitkwam, schieten we tegenwoordig nog steeds in de stress, maar dan om minieme dingen zoals een vervelende baas of een deadline.

Must read: Serotonine maakt gelukkig: zo heb je invloed op de aanmaak van het gelukshormoon

En dat is wanneer je moet oppassen. Want wist je dat het wel 2 uur duurt voordat dit hormoon weer is afgebroken door de lever?

Meer endorfine please

Minder cortisol dus, zodat je minder in spanning rondloopt en je lichaam minder hoeft te dealen met de gevolgen van stress en meer endorfine please!

Maar… Endorfine heeft ook een keerzijde. Je hebt er namelijk steeds meer van nodig, het is dus een soort van lichaamseigen drug. Lekker dan! Waar je het gevoel van sporten eerst nog heerlijk vindt, zul je daar voor de keer erna meer voor moeten doen.

Zo maak je endorfine aan

Maak je weinig endorfine aan, dan zal je dat geheid opmerken. Je kan je down voelen, omdat er dan meer cortisol wordt aangemaakt en juist minder serotonine (wat nou juist een soort natuurlijke antidepressiva is!).

Met andere woorden: je wilt je edorfine-level op peil houden. Op deze manieren kan je je het gelukshormoon endorfine zélf aanmaken:

1. Chocola (en andere gezondere voeding)

Vet en suikers geven ons lichaam een endorfine boost, zie het als een beloning in de vorm van endorfine. Héél even voel je je er gelukkig van. Maar, – no surprise – een duurzame tactiek is het niet.

Ook interessant: Dit voedsel wil je wel en niet eten tijdens je menstruatie volgens een hormoonexpert

Het liefst eet je een gebalanceerd dieet met eiwitten, koolhydraten en vetten en juist weinig suikers.

Goed nieuws voor de spice lovers: in hete pepers zit capsaïcine dat een pijnprikkel veroorzaakt, waardoor je hersenen endorfine aanmaken.

2. Sporten

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: sporten is écht heel goed voor je. Niet alleen voor je fysieke welzijn, ook voor je geest is voldoende beweging cruciaal.

Tijdens het sporten (eigenlijk vooral erna) maakt je lichaam endorfine aan na de eerdere pijnprikkels van het sporten (vooral bij een goede work-out dus)!

Je wilt tenminste 12 minuten intensief sporten om een endorfine boost te krijgen.

3. Liefde

Helaas, het zijn niet de vlinders in de buik die ervoor zorgen dat je elke dag bij je liefde wilt zijn, het is de endorfine.

4. Seks

Dat brengt ons meteen op het topic seks. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam endorfine aanmaakt. Bij een orgasme gebeurt dat het meest, maar ook tijdens het vrijen, knuffelen en zoenen.

5. Daglicht

Daglicht hebben we natuurlijk nodig voor de aanmaak van vitamine D, die ervoor zorgt dat we ons goed voelen. Nóg een reden om vaker te wandelen (yup, óók als het koud is).

De ultraviolet straling van licht zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt.

6. Meditatie

Meditatie is bewezen effectief. Door de diepe ontspanning en juiste ademhaling maakt je lichaam endorfine aan.

7. Lachen

Lachen en positief denken stimuleert de aanmaak van endorfine. Een comedyshow, een grappige film of gewoon rondlopen met een lach op je gezicht zijn stuk voor stuk ingrediënten voor een gezond endorfine-peil.

8. Massage

Huid-op-huid-aanraking is ontzettend belangrijk voor de mens. Er bestaat zelfs zoiets als huidhonger. Een knuffel, maar dus ook een massage werkt positief voor de aanmaak van de gelukshormonen oxytocine, serotonine en dus endorfine.

Een massage is dus niet alleen fijn voor wanneer je stijve spieren hebt, je de pijnprikkel tijdens de massage zorgt er ook voor dat je erna endorfine aanmaakt! Dit geldt ook voor de naaldjes tijdens accupunctuurbehandeling.

Meer over hormonen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️