Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 27 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

We kampen allemaal met een vitamine D-tekort (ook in de zomer)

De zomer is nog maar net voorbij of de winter doet alweer bijna haar intrede. Dat betekent dat je ongetwijfeld in je omgeving gaat horen over de bijbehorende winterdip. Of misschien ben je het wel zelf. Nu weten we inmiddels dat de winterdip wordt aangewakkerd door een vitamine D-tekort. Maar wist je dat bijna íédereen een chronisch tekort heeft aan vitamine D?

Een winterdip, winterblues of een heuse winterdepressie: veel mensen hebben er last van. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek.

Een chronisch vitamine D-tekort

Wie denkt dat alleen mensen met ‘aanleg’ kampen met een vitamine D-tekort in de winter, heeft het mis. Inmiddels weten we namelijk dat zo’n 75 procent van de bevolking een tekort heeft aan vitamine D. Dat kan leiden tot botpijnkrampen als gevolg van zwakke spieren, vermoeidheid en depressie. Hoe komt het dat zoveel mensen (inclusief kinderen) hiermee kampen?

Vitamine D is niet beschikbaar in de meeste voeding, in tegenstelling tot andere vitaminen. Ons lichaam maakt zelf vitamine D aan (handig!) door blootstelling aan de zon (dankzij de UV-straling). Daarom heet vitamine D ook wel de zonnevitamine.

Alleen, schijnt in de winter de zon stuk minder en krijgt je lichaam amper de kans om vitamine D aan te maken. Dé reden waarom veel mensen lijden aan een vitamine D-tekort.

Wonen boven de evenaar

Uit een onderzoek van Health Harvard blijkt dat het onmogelijk is om voldoende vitamine D aan te maken uit zonlicht wanneer je meer dan 37 graden boven de evenaar woont, omdat de zon dan nooit hoog genoeg in de lucht staat om de ultraviolet straling door de atmosfeer te laten komen.

Dus zullen we een andere manier moeten vinden om vitamine D aan te maken, daarover later meer.

Effect van vitamine D

De effecten van vitamine D zijn belangrijk voor je algehele welzijn. Vitamine D heeft namelijk een positieve impact heeft op je stemming, het kan na verloop van tijd helpen de symptomen van depressie te verminderen en helpt bij de opname van andere gezonde voedingsstoffen, zoals calcium en fosfor.

Wist je trouwens ook dat vitamine D belangrijk is voor stevige botten, goede weerstand, het brein, spieren en gezonde tanden?

Huidbescherming

Om van de effecten te kunnen genieten, zou volgens het Harvard onderzoek een paar keer week je armen en benen 15 tot 30 minuten blootstellen aan de zon genoeg moeten zijn. Maar, dat ligt ook aan het seizoen, de tijd van de dag, waar je woont, de luchtvervuiling en hoeveel de UVB-straling je huid bereikt.

Ook interessant: Waarom vitamine D onmisbaar is (en hoe je eraan komt) 

En hier komt de paradox: hoewel je wilt dat je lichaam voldoende vitamine D produceert (want we willen geen winterdip en genieten van al die andere gezondheidsvoordelen), wil je ook huid beschermen tegen de zon.

Dit zijn namelijk de effecten van de zon op je huid. Believe us – daar wil je niet mee dealen.

De opname verschilt

Hoeveel vitamine D er wordt aangemaakt, is per persoon verschillend. Het ligt aan de leeftijd, huidskleur en aan het seizoen. Zo maakt een donkere huidskleur via de zon minder vitamine D aan, en wordt waarom aangeraden om een supplement bij te slikken, lezen we op GezondNu.

Een oudere huid zou weer minder aanmaken dan een jongere. Maar in de winter geldt: iedereen kan wel een een portie extra vitamine D gebruiken.
Gelukkig kan je naast blootstelling aan de zon, ook op andere manieren je vitamine D-niveau een boost geven. Het wordt vooral gevonden in voedsel zoals:

  • Melk, brood en granen
  • Eieren
  • Kaas
  • Yoghurt
  • Vis zoals zalm

Of je slikt een vitamine D-supplement (aanrader als je vega(n) bent) dat je koopt bij de drogist of natuurwinkel. Op die manier weet je zeker dat je geen last hoeft te hebben van een vitamine D-tekort. Zelf kies is ervoor om vitamine D het hele jaar door te slikken, omdat ik in de zomer graag mijn huid goed insmeer met zonnebrand, om mijn huid goed te beschermen.

In de donkerste maanden van het jaar is het geen gek idee om een supplement van 10 microgram te slikken. Als je weinig buitenkomt en/ of heb je een donkere huid hebt, kan je zelfs wat extra vitamine D te slikken.

Meer over vitaminen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️