Emma Bering
Emma Bering Psyche 24 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Wat vitamine D kan betekenen voor je winterdip

Als de dagen korter worden en de nachten langer ervaren veel mensen depressieve klachten, oftewel de winterdip. Veel van deze mensen ervaren ook een tekort aan vitamine D. Maar wat heeft dat dan te maken met de winterdip?

Een winterdip is iets waar niemand op zit te wachten, maar toch kan het gebeuren. Waarom? En wat heeft het te maken met vitamine D? Een winterdip hoeft natuurlijk niet altijd te betekenen dat je depressief bent, maar sommige symptomen komen wel overeen.

Wat vitamine D kan doen voor je winterdip

Uit onderzoek van het Women’s Health Initiative (WHI) Observational Study blijkt dat vrouwen die dagelijks voldoende vitamine D binnen kregen aanzienlijk minder depressieve klachten hadden dan vrouwen met vitamine D- tekort.

De correlatie tussen vitamine D en een winterdip is lastig te begrijpen. Zo is het nog niet duidelijk of een tekort aan vitamine D resulteert in depressieve klachten of dat depressieve klachten resulteren in een tekort aan vitamine D. Mensen die last hebben van depressieve klachten komen in principe minder vaak buiten – waar ze vitamine D kunnen opnemen via de zon – en krijgen daardoor dus een vitamine D tekort.

Vitamine D helpt niet alleen je mentale gemoedstoestand te verbeteren, het is ook goed voor je immuunsysteem, helpt met ademhalingsproblemen en verminderd lage rugpijn.

Lees ook: Going vegan? Dit moet je weten over vitamine B12

Waar haal je vitamine D vandaan?

Het is algemeen bekend dat je lichaam vitamine D opneemt door de straling van de zon. Helaas werkt het niet altijd zo simpel. Doordat we beschermende kleding dragen en veel insmeren met zonnebrand wordt dit een stuk minder opgenomen. Dat betekent dat even naar buiten gaan voor vitamine D niet voldoende is.

Naast de zon heb je ook nog vitamine D2 in de vorm van supplementen en vitamine d3 in dierlijke producten. Vitamine D3 kan je vinden in vette vis, eieren, roomboter en zuivel. De vitamine D3 in roomboter en zuivel zit er niet van nature in, maar wordt toegevoegd. Daarnaast is de inname van vitamine D via producten niet voldoende, dus loop vooral tijdens je pauze even een rondje buiten in de zon!

Must read: Dit is alles wat je wilt weten over vitamine D(3) en haar voordelen

Vitamine D door middel van supplementen

Dankzij een aantal tegenstrijdige onderzoeken is het dus nog steeds niet duidelijk waarom mensen met een winterdip een tekort aan vitamine D hebben. Behalve dan dat je minder buiten komt. Wat we wel weten is dat vitamine D belangrijk is voor je lichaam. Dus als je het niet (genoeg) uit producten en de zon kan halen, heb je altijd nog de optie van supplementen.

Mocht je willen weten hoeveel vitamine D je mag opnemen per dag raden we je aan even langs je huisarts te gaan.

Meer lezen over een winterdip?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️