Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 25 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

6 fijne stretch-oefeningen als je last hebt van stijve schouders

We dragen zware tote bags vol spullen met ons mee, we zitten 8 uur voor een computerscherm in een weinig rugvriendelijke pose en in plaats van ‘s avonds yoga te doen, ploffen we liever op de bank. Geen wonder dat onze schouders verstijven en dat we hier massaal last van ondervinden. Gelukkig zijn er fijne oefeningen die je stijve schouders zó weer ontspannen.

Op de website van Self lezen we dat stijve schouders één van de meest voorkomende lichamelijke klachten zijn vandaag de dag. Vooral mensen die de hele dag computerwerk verrichten, ondervinden veel last. Heb jij ook zo’n baan en herken je je in de klachten? Dan zijn deze fijne stretch-oefeningen je redding.

Stretch-oefeningen als je last hebt van stijve schouders

Stijve schouders zijn meestal een gevolg van een slechte zithouding. Dat komt omdat we aan een computer vaak onze rug laten doorzakken naar achteren. Hierdoor vernauwt onze borstkas en komen onze schouders onder spanning te staan. Daarom is het verstandig om minstens elk uur 1 van deze stretchoefeningen te doen.

1. Child’s pose

Wie kent deze bekende yogapose niet? Niet alleen is child’s pose een fijne rustpose als afwisseling met actieve vinyasa’s, daarnaast is het ook de ultieme stretch voor je schouders, je heupen en je rug. Hou minstens 30 seconden aan om je schouders de nodige rust te gunnen.

Child's pose
Bron: Nina Oldenburg

2. Downward facing dog

Downward facing dog is zowat goed voor… alles. Door minstens 30 seconden in deze pose te staan, ontspannen je schoudersspieren, je rug én je nek. Tip: probeer je hielen zo goed mogelijk (maar wel met voorzichtigheid) in de grond te duwen voor een maximaal effect.

Lees ook: Karaokeyoga: meezingen tijdens de downward facing dog

3. Cross-body schouder stretch

Ga voor deze pose zitten of staan en maak je groot. Grijp met je linkerhand je rechterarm naar je linkerzijde totdat je je schouders voelt rekken. Herhaal in de omgekeerde richting.

Vrouw die stretcht omwille van stijve schouders
Bron: Winnie Verswijvel

4. Thread the needle

Voor de thread the needle start je op handen en knieën met de handen onder de schouders en de heupen over de knieën. Breng je rechterarm naar de linkerhelft van de mat (onder en door je lichaam met je handpalm naar boven). Buig je linker elleboog terwijl je zachtjes naar de rechterkant leunt. Je zou een stretch achter in je rechterschouder moeten voelen.

Must-read: Heb jij al een telefoon-nek? Waarom langdurig naar een scherm staren slecht is

5. Stretch van de bovenste trapezius (bovenrugspier)

Ga voor deze pose zitten of staan en maak je groot. Plaats 1 hand op je onderrug en de andere hand op de tegenovergestelde kant van je hoofd. Trek je hoofd naar je schouder en kijk recht vooruit totdat je je nek voelt rekken. Houd minstens 30 seconden vast en herhaal dit aan de andere kant.

6. Melting heart pose

De melting heart pose zorgt voor een geweldige stretch in de rug en dit zal je schouders alleen maar ten goede komen. Start op handen en knieën en breng je handpalmen naar voren zodat je hart naar de aarde smelt. Deze pose kan je wel 3 tot 5 minuten aanhouden. Adem goed en diep naar de schouders, de nek en de ruggengraat.

En terwijl ik dit artikel schreef, heb ik zin gekregen om al deze poses uit te testen en ze te combineren tot een yogalesje. Jij ook?

Nog meer fijne stretches

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️