Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 16 okt 2018
Leestijd: 4 minuten

Volg deze 5-minuten-durende routine voor een heerlijke ochtend stretch

Na een nacht goed slapen is er niet lekkerders dan jezelf zoveel mogelijk uitrekken. Het liefst met een uitgebreide brul erbij. Onderzoek bewijst dan ook dat een verantwoorde stretch goed is voor je lichaam. Daarom een heerlijke 5-minuten-durende stretch-routine om de dag uitgerust mee te beginnen. 

Of je nou de hele dag op kantoor zit achter een computer of dagelijks heel actief bent: een stretch is hartstikke gezond.

Waarom is stretchen zo gezond?

Vooral als je sport en beweegt is het belangrijk om te stretchen. Het liefst rek je je spieren op na de warming up en ook als je klaar bent met de training. Daarmee zorg je ervoor dat je spieren direct weer afkoelen. Maar, stretchen zorgt vooral voor flexibiliteit. Door te rekken en strekken worden je spieren vanzelf soepeler. Niet na één keer natuurlijk, maar na een tijdje merk je al resultaat.

Voor mensen die snel last hebben van kramp in hun spieren, kan stretchen een goede oplossing zijn. Het stretchen zorgt ervoor dat je makkelijker beweegt en een betere houding aanneemt.

Stretchen: is het wel of niet goed (bij het sporten)?

Dagelijkse stretchoefening van 5 minuten

Deze oefening is simpel en bestaat uit 5 verschillende houdingen. Houd elke stretchpositie 30 seconden vol voor een optimale rek.

De borst opener

Sla beide handen in elkaar achter je rug, vlak achter je kont. Druk je schouders naar beneden, zover mogelijk weg van je oren. Zo voorkom je dat je verkrampt in je nek.

Deze oefening is perfect voor als je veel voorovergebogen zit, bijvoorbeeld achter een bureau. Op die manier komen je schouders snel vast te zitten. Houd deze stretch 30 seconden vol en je schouders worden lekker opgerekt.

Een stretch voor je nek

Deze stretch is fijn voor als je een verkrampte of stijve nek hebt. Deze oefening kan je zittend of staand doen. Leg één hand bovenop je hoofd en trek je hoofd voorzichtig richting één schouder. Je andere hand strek je uit richting de grond.

Squad stretch

Je dijbenen zijn ongelooflijk sterk en verdienen dus een extra goede stretch. Leun met één hand op een tafel of tegen een muur, buig je knie en pak met je andere hand je enkel vast.

Trek je voet zachtjes naar achter en druk je voet richting je kont voor een extra rek. Probeer je knieën bij elkaar te houden zodat je goed recht blijft staan.

De hamstring stretch

Probeer een oppervlakte te vinden dat even hoog is als je heupen, bijvoorbeeld een tafel of vensterbank. Ga er naast staan en leg je been dat er het verste vanaf staat, op.

Probeer beide benen te strekken, maar als dat te veel is, buig je staande been dan licht. Voor een ultieme rek buig je je bovenlichaam voorover en laat je je handen rusten op je scheen of voet.

> Dit vind je vast ook interessant: Zo pas je je work-out aan aan het seizoen (sporten is leuker in de zomer)

De 4 stretch voor de heupen

Deze oefening heeft zijn naam te danken aan het feit dat je je lichaam op het cijfer 4 lijkt als je de oefening uitvoert. Deze oefening is een rek voor je heupen. Ga plat op de grond liggen (op een matje of dekentje) met je knieën gebogen en voeten op de vloer.

Leg dan je rechterenkel op je linkerknie. Je maakt dan de vorm van een 4. Steek je handen rond je linkerbovenbeen en trek je been zacht naar je toe tot je een rek voelt. Je voet komt vanzelf van de grond. Houd dit 30 seconden vol en wissel dan naar het andere been.

De kuitstretch (hiervoor heb je een bal nodig)

Zelfs zonder intensief te sporten kan je kramp in je kuiten krijgen. Van een blokje om of een fietstocht kan het er zo inschieten. Daarom deze heerlijke rekoefening.

Ga voor een muur staan en leg de bal op de wreef van je voet. Met beide handen houd je je vast aan de muur en leun je voorover. Zorg ervoor dat je rug recht blijft en niet hol wordt. Ook het staande been blijft recht. Houd het weer 30 seconden vol en wissel dan van been.

Als je deze 5 oefeningen elke ochtend doet, zorg je op de lange termijn voor meer flexibiliteit en minder kramp in je spieren. En veel heb je er dus niet voor nodig!

Meer lezen over stretchen en sporten?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️