Tessa Ham
Tessa Ham Welzijn 15 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Probiotica: goede bacteriën zijn niet altijd goed voor je

Je kent het wel, kleine flesjes zuivel (zoals Yakult) die je zouden helpen je darmflora gezond te houden. Daar zitten goede bacteriën in, oftwel: probiotica. Op het eerste gezicht lijkt het woordje ‘goede’ te verklappen dat ze goed voor je zijn, maar is dit wel echt zo?

Spoiler: helaas kleven er ook nadelen aan probiotica.

Wat zijn probiotica?

Niet alleen de kleine flesjes zuivel die je tegenkomt in de supermarkt zijn goed voor je darmflora. Er bestaan ook capsules, tabletten en poeders. Je kan ze een beetje zien als soldaatjes die je lichaam verdedigen. Ze hebben een ontstekingsremmend effect, ze verdedigen de integriteit en structuur van je darmwand en bevorderen de juiste opname van voedingsstoffen.

Probiotica: wat is het eigenlijk en waarom is het goed voor je?

Ook drinken of slikken veel mensen yoghurtdrankjes of supplementen tijdens een antibioticakuur. Antibiotica verwoesten namelijk niet allen ziekteverwekkende bacteriën, maar ook een deel van de darmbacteriën die wel nuttig zijn. Ongeveer 5 tot 39 procent van de mensen die antibiotica slikt, krijgt daardoor diarree. Probiotica kan daarbij helpen. Alleen maar voordelen, zou je denken. Maar er kleven ook nadelen aan het nemen van goede bacteriën.

Darmflora herstelt veel langzamer

Twee onderzoeken van een Israëlische onderzoeksgroep laten zien dat goede bacteriën niet altijd een positief effect hebben. Ze kwamen erachter dat je darmflora veel langzamer herstelt als je tijdens een antibioticakuur probiotica slikt. Het duurt dan maar liefst 180 dagen totdat de darmflora weer volledig de oude is. Ter vergelijking: zonder duurt dat 21 dagen.

Probiotica bij sommigen geen effect

Er zijn ook gezonde mensen die supplementen slikken of zuiveldrankjes drinken om de darmen gezond te houden. Wat blijkt? Dezelfde Israëlische onderzoeksgroep ontdekte dat bij veel mensen probiotica-bacteriën zich door de darmflora niet kunnen vestigen. Dan heeft het drinken of slikken van probiotica geen enkel effect.

Hype

We zijn steeds meer bezig met onze gezondheid. Heel goed natuurlijk, maar helaas brengt dat ook nadelen met zich mee. Door alle aandacht die probiotica tegenwoordig krijgen, komen er ook veel producten op de markt die meeliften op de hype. Bij een goede probioticum staat er duidelijk op het etiket welke bacteriestam er is gebruikt, of ze levend zijn en welk effect ze zouden hebben.

Supplementen: noodzakelijk, nuttig of nergens voor nodig? Een expert legt uit

Meer factoren afhankelijk

Een goede darmflora is van veel meer dingen afhankelijk dan alleen probiotica. Goede bacteriën op zich zijn niet altijd erg, maar er bestaat wel een gevaar dat mensen het als vervanging zien van een gezonde levensstijl. Voldoende vezels uit groente, fruit en volkoren producten binnenkrijgen is nog veel belangrijker, net als regelmatig bewegen en voldoende drinken.

Alhoewel er veel mensen zijn die baat hebben bij probiotica, is het goed om een kritische noot te plaatsen bij de drankjes, poedertjes en capsules. Ben je van plan het te gaan gebruiken? Overleg dan met je huisarts welke het beste past bij jouw levensstijl. Let bovendien goed op of er op het etiket een stamnummer van de bacterie wordt genoemd.

Meer weten over je gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️