Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Welzijn 21 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Stretchen: is het wel of niet goed (bij het sporten)?

Stretchen: het is een beetje hetzelfde als het gebruiken van een tandenstoker: we weten dat het goed voor ons is, maar we doen er bar weinig mee. En dat terwijl het echt onwijs goed is om na elke training even twee minuten de tijd te nemen om je spieren te stretchen. Of het nou krachttrainging of een lesje hot yoga is. Wij vertellen je waarom. Voordat je aan een training begint, warm je je lichaam op. En als je klaar bent met je training, zorg je ervoor dat je spieren afkoelen door te stretchen. Maar vaak wordt dat laatste overgeslagen. Gewoonweg omdat we er geen zin in hebben, er geruchten gaan ‘dat stretchen niet goed of niet nodig is’ of liever nog een extra krachtoefening doen. Terwijl je áltijd even zou moeten rekken en strekken na een training, hoe intensief die training ook was.

Oké, en waarom moet je dan stretchen?

Waarom? Flexibiliteit is de key. Door te rekken en te strekken worden je spieren flexibeler, en word je in zijn geheel soepeler. Dit maakt het sporten gemakkelijker en zorgt ervoor dat je eerder een betere houding aanneemt. En je raadt het al: een betere houding zorgt ook weer voor minder rugklachten, iets waar veel mensen last van hebben door het veelal zittende werk wat we doen.

Dit vind je vast ook interessant: met deze oefening krijg je een pijnvrije en soepele rug

Bye bye kramp!

En heb je wel eens last van kramp, in je kuit bijvoorbeeld? Tijdens het sporten trekken spiervezels samen om een oefening te maken. Tijdens een kramp-aanval kunnen die spiervezels zich niet automatisch van elkaar losmaken en ontspannen. Het is aan jou om een tegenbeweging te maken, en dus te stretchen. Daardoor laten de spiervezels elkaar los. Wanneer je na elke training stretcht, zal je minder snel last van kramp hebben. En van de aanvallen díé je hebt, zullen sneller over zijn.

Assisted stretching, een terechte hype of niet?

In de fitniss wereld is er zelfs een nieuwe trend rondom stretchen ontstaan: assisted stretching. Hierbij komt het er op neer dat je niet in je eentje je spieren oprekt, maar dat iemand anders (een specialist, een fysiotherapeut) je hierbij helpt. Door het gewicht en de kracht van de specialist wordt jouw range of motion groter, waardoor je verder kan stretchen dan wanneer je in je eentje aan de slag gaat.

Maar de grote vraag: is het ook effectiever? Nee, zegt Liz Barnet, een gecertificeerd personal trainer uit New Jersey. En ook uit deze studie van The Journal of Strength & Conditioning Research dat assisted stretching niet significant beter is dan in je eentje stretchen. Een hype die wat ons betreft dus weer snel mag overwaaien.

Dit vind je misschien ook interessant: We volgden op zaterdagochtend een Deephouse Yoga-sessie (ja, dit is een ding)

Conclusie: zelfs als je je verslagen voelt na dat laatste setje is het belangrijk dat je alsnog de tijd neemt om even te stretchen. En dat kan je prima in je eentje. Dus neem vanaf nu na het trainen even twee minuten de tijd. Want zeg nou zelf, wat zijn twee minuten op een hele dag?

Meer weten over sport? Resport houdt je op de hoogte!

Meer interessante content over sporten:

Toe aan een nieuwsbrief die je écht verder helpt? Meld je aan voor de Bedrock Weekly.
[mc4wp_form id=”238″]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️