Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Care 13 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Heb jij al een ‘telefoon-nek’? Waarom langdurig naar een scherm staren slecht is

Op kantoor, op straat of in de trein. Waar je ook kijkt, je ziet overal mensen met hun hoofd voorover gebogen, nog net niet met hun neus in het beeldscherm van hun tablet of telefoon. Erg ongezellig, maar vooral slecht voor onze fysieke gesteldheid. Het begint al vroeg. Kinderen van nu groeien op met een beeldscherm voor hun neus en maken rekensommen op een tablet. Studenten kunnen colleges online volgen vanaf een laptop en wie een kantoorbaan heeft, zit hele dagen achter een beeldscherm. Logisch dat we vroeg of laat nekpijn krijgen.

Telefoon-nek: groot risico

Bijna iedereen heeft er dan ook wel eens mee te maken. Een stijve nek of een zeurend gevoel in de schouders. Maar vaak wuiven we het weg en besteden we er weinig aandacht aan.

Tip: 6 fijne stretch-oefeningen als je last hebt van stijve schouders

Het gaat vanzelf wel over denken we. En gelukkig is dat vaak zo. Door een goede nachtrust kunnen de klachten vanzelf verdwijnen. Helaas is dit niet altijd het geval. Langdurig klachten kunnen uitlopen op chronische problemen.

Oorzaak telefoon-nek

De spieren en pezen in je nek ondersteunen je hoofd en moeten dit gewicht de hele dag dragen. Gelukkig is ons lichaam zo gebouwd dat de nek hier sterk genoeg voor is.

Maar als je met je hoofd naar voren buigt of naar achter beweegt, dan komt er meer gewicht te staan op je nek en ruggengraat. En dat is te zwaar. Door naar beneden te kijken nemen we te vaak eenzelfde houding aan, waarbij de spieren in je nek continu worden aangespannen. En voilà, daar is de nekpijn.

Hoe voorkomen?

De beste manier om nekpijn te voorkomen is door een goede houding aan te nemen. Zorg dat je rechtop zit en dat je hoofd zich recht boven je nek bevindt.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe een krachtige houding zorgt voor een krachtige geest

Als je achter een computer werkt kan je bijvoorbeeld je beeldscherm op ooghoogte plaatsen, zodat je niet met je hoofd naar beneden hoeft te kijken.

Door de helderheid van je beeldscherm te verhogen voorkom je ook dat je voorover buigt om het beeld beter te kunnen bekijken. Voel je een stijve nek opkomen? Neem even pauze en loop wat rond, om je nek te ontlasten.

Als het al te laat is…

Ai, je hebt al tijden nekpijn en hebt hier niets mee gedaan. Niet slim. Als je last hebt van nekklachten en deze niet behandelt, kunnen er chronische problemen ontstaan, zoals schade aan de zenuwen, artritis of een nekhernia.

Acupunctuur kan het lichaam ontzien van de meeste pijn en ongemak en laat het helingsproces sneller gaan. Gewrichtsblokkades kunnen worden opgeheven, waardoor klachten snel verminderen en ontstekingen in de nekspieren worden verlaagd.

Meer over lichamelijke klachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Heb jij al een ‘telefoon-nek’? Waarom langdurig naar een scherm staren slecht is
Sluiten