Kiara Louis
Kiara Louis Welzijn 10 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom vitamine D onmisbaar is (en hoe je eraan komt)

Van alle vitamines die we nodig hebben, is vitamine D veruit de lastigste om binnen te krijgen. Je neemt dit namelijk vooral op via zonlicht – en nou ja, dat krijgen we in Nederland nu eenmaal niet zoveel. Toch is vitamine D onmisbaar, en wel hierom. Vitamine D wordt vaak geassocieerd met gezonde botten, en dat verband bestaat inderdaad. Toch heeft een gezonde hoeveelheid vitaminen op meerdere dingen invloed: eigenlijk is vitamine D onmisbaar voor onze complete gezondheid. Onder andere je hart, longen, spieren en hersenen kunnen niet zonder.

Het gevaar van te weinig vitamine D

Het verschil tussen vitamine D en andere vitamines is dat we deze niet alleen binnen krijgen via voeding, maar juist ook via zonlicht. Tegenwoordig zitten veel mensen binnen, bijvoorbeeld als je een kantoorbaan hebt. In de donkere wintermaanden ga je weg in het donker en kom je thuis in het donker. Op deze manier krijgen we mogelijk te weinig vitamine D binnen, wat zorgt voor een verhoogde kans op depressieve symptomen. Niet zo gek dus, dat je somberder wordt in de winter.

Ook wordt een tekort aan vitamine D gelinkt aan astma, diabetes type 2, een hoge bloeddruk en bepaalde auto-immuunziekten. In deze studie is er zelfs een correlatie gevonden tussen een laag vitamine D-gehalte en de kans op psychoses. Lage vitamine D-gehaltes hangen bovendien samen met  een vertraging van verwerkingsprocessen en taalkundigheid in de hersenen.

https://www.bedrock.nl/hoe-zorg-je-dat-je-geen-vitamine-tekort-hebt/

Het is in sommige onderzoeken nog wel de vraag of de oorzaak ligt bij een laag gehalte van vitamine D, of bijvoorbeeld bij bepaalde aandoeningen. Het zou in theorie ook kunnen dat minder calcitrol (de stof waarin de vitamine wordt omgezet door ons lichaam) een gevolg is van een ziekte, zeker in het geval van auto-immuunziektes. Daarbij kan de opname van deze vitamine sowieso verstoord zijn.

Dit vind je vast ook interessant: Op wintersport? Daar zullen je lichaam én geest blij mee zijn

Hoe krijg je het binnen?

Dat genoeg vitamine D enorm belangrijk is, moge wel duidelijk zijn. Maar hoe krijg je het binnen? Onder andere vette vis is een goede bron van deze vitamine, schrijft het Voedingscentrum. Hij wordt daarbij het best opgenomen samen met vet of olie, omdat het een vetoplosbare vitamine is.  Ook wordt er vaak vitamine D toegevoegd aan vegetarische en veganistische producten, zoals sojamelk.

Toch is dit niet voldoende. Daarom wordt er aan alle inwoners van Nederland aangeraden om vitamine D3 – die je uit zonlicht kan halen – te supplementeren in de winter.

Ook handig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️