Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 23 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Op wintersport? Daar zullen je lichaam én geest blij mee zijn

Het wintersportseizoen is weer in volle gang en liefhebbers trekken eropuit om een week lang te vertoeven in de sneeuw. En geef ze eens ongelijk. Skiën (en snowboarden) is niet alleen ontzettend leuk, het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Goede workout

Een van de grootste voordelen van een wintersportvakantie is dat je dagelijks een paar uur actief aan het sporten bent. En het leuke is: het vóélt helemaal niet als sporten. Zowel skiën als snowboarden is een goede work-out voor sterkere spieren, én een effectieve cardiotraining. De bewegingen die je maakt versterken je spieren en verbeteren je evenwichtsgevoel, je flexibiliteit en behendigheid. En ondertussen verbrand je een hoop calorieën. Tijdens een gemiddelde wintersportdag verbruik je al snel 2000 calorieën.

Frisse buitenlucht

Het lijkt misschien alsof binnen blijven beter is voor je immuunsysteem dan tijd buiten doorbrengen in de kou, maar naar buiten gaan kan je immuunsysteem juist een boost geven. Helemaal wanneer je er ook nog bij beweegt. Buitensport leidt tot een toename van natuurlijke killer cellen, neutrofielen en monocyten, die uiteindelijk het immuunsysteem verhogen, zegt Ather Ali, adjunct directeur aan het Yale-Griffin Prevention Research Center tegen online magazine Health.

Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Vitamine D

Oké, dit punt is niet altijd geldig (je hebt van die wintersportweken dat de zon nergens te bekennen is), maar met een beetje geluk zit je ’s middags heerlijk in het zonnetje. En dat zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Alleen het ultraviolette deel (UV) van het zonlicht helpt je om vitamine D aan te maken. En daarvan dan weer alleen het UV-B deel. Op grote hoogte (zoals in de bergen) gebeurt dit sneller, omdat het zonlicht minder afstand door de dampkring hoeft af te leggen om je te bereiken. Ook verse sneeuw bevordert de aanmaak van vitamine D. Sneeuw weerkaatst het UV-B licht, waardoor een groter deel ervan onze huid bereikt.

Het maakt gelukkig

Het is algemeen bekend dat sporten (of enige andere vorm van lichaamsbeweging) je stemming positief kan beïnvloeden. Dit komt omdat de hersenen tijdens het sporten chemische stoffen afgeven die je een goed gevoel geven, zoals endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine. Met skiën en snowboarden is dit ook zo. Uit een onderzoek – welke is gepubliceerd in de Journal Applied Research in Quality of Life – blijkt dat wintersport gelukkig maakt.

Een team van Koreaanse onderzoekers liet 279 bezoekers in drie grote skigebieden een enquête invullen, om hun niveau van geluk en tevredenheid te meten. De respondenten participeerden in skiën, snowboarden of in beide. Wat blijkt? Skiërs halen de meeste voordelen uit een wintersport. Skiërs gaven aan het meest betrokken te zijn bij de activiteit zelf, waardoor ze al het andere in hun leven even vergaten. Ook de gezelligheid rondom het skiën (en snowboarden) heeft volgens de onderzoekers positieve psychologische gevolgen. Zouden ze het après-skiën bedoelen?

Meer motivatie om te sporten:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Op wintersport? Daar zullen je lichaam én geest blij mee zijn
Sluiten