Stefanie Klaver
Stefanie Klaver Body 18 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

Hoe zorg je dat je geen vitamine-tekort hebt?

Eten volgens de Schijf van Vijf is volgens het Voedingscentrum nog steeds de beste manier om gezond te blijven. Toch horen we steeds vaker dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lang niet door iedereen gehaald wordt en dat zelfs als we gevarieerd eten we niet alle vitamines en mineralen binnen krijgen die we nodig hebben om gezond te blijven.

Een gezond voedingspatroon vol vitaminen en mineralen

Uitgebalanceerde voeding betekent volgens het Voedingscentrum: verstandig eten, met gevarieerde hoeveelheden uit de ‘Schijf van Vijf’. Daarbij wordt echter geen onderscheid gemaakt tussen bewerkt en onbewerkt voedsel, biologisch geteeld of in massaproductie, terwijl juist die dingen een belangrijk verschil maken.

Zo wordt ervan uitgegaan dat ons voedsel vers is, en dus de vitaminen en mineralen bevat die het hoort te bevatten. Daarbij wordt er geen rekening mee gehouden dat iedereen uniek is en onze voedingsbehoeften variëren met leeftijd, geslacht, stressniveau en genetisch profiel.

Bovendien zijn deze waarden bedoeld om de gezondheid in stand te houden, maar niet toereikend wanneer we ziek zijn of een chronische aandoening hebben.

Er zijn een aantal voedingsstoffen waarvan een relatief grote groep mensen een tekort heeft.

Tekort aan vitamine D

Vitamine D staat ook wel bekend als de ‘zonlicht vitamine’. In een land als Nederland heb je al snel een tekort. Helaas zijn er maar weinig voedingsbronnen die vitamine D bevatten. Het verhogen van blootstelling aan de zon of een vitamine D3 supplement kan uitkomst bieden.

Ben je 50+, zwanger, heb je een donkere huidskleur en- of zie je weinig zon? Kies dan sowieso voor extra vitamine D3. Kinderen jonger dan 4 jaar kunnen ook extra gebruiken.

Symptomen van een tekort zijn onder andere spierzwakte en een verminderd energieniveau (winterdip). Doordat vitamine D ook essentieel is voor de calciumopname zorgt een tekort voor een groter risico op botbreuken en broze botten.

Ook interessant: Dit is wat je wilt weten over vitamine D(3) en haar voordelen

Tekort aan ijzer

IJzergebrek komt vooral bij jonge vrouwen, kinderen, vegetariërs en veganisten veel voor. Het kan leiden tot bloedarmoede, vermoeidheid, gevoel van zwakte en een verzwakt immuunsysteem. Bronnen zijn rood vlees, schaaldieren, sardines, bonen, zaden, groene groenten, zeewier en algen. Wil je weten of je ijzerstatus goed is? Laat je Hb checken!

Tekort aan vitamine B12

B12 verkrijg je voornamelijk uit dierlijke producten. Een tekort komt veel vaker voor dan de meeste mensen denken, met name bij vegetariërs, veganisten en ouderen. De meest voorkomende symptomen zijn o.a. vermoeidheidsklachten en een verminderde concentratie.

Niet alleen de inname maar juist de opname vormt een probleem bij B12. Suppletie kan wenselijk zijn, zeker als je veganistisch bent en helemaal geen dierlijke producten tot je neemt. Kies altijd voor een zuigtablet en let op de vorm van B12 in verband met de opname. Methylcobalamine en Adenosylcobalamine zijn goede opties.

Tekort aan magnesium

Magnesium levert een bijdrage aan de geestelijke en lichamelijke ontspanning, het energieniveau en versterking van geheugen en concentratie. Bronnen van magnesium zijn volkoren producten, noten, donkere chocolade en groene bladgroenten.

Sporters en personen met veel stress kunnen baat hebben bij extra magnesium. Wil je magnesium suppleren let dan (net als bijvoorbeeld bij B12) goed op welke vorm je koopt. Magnesiumtauraat, citraat of bisglycinaat worden door het lichaam goed opgenomen.

Tekort aan vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt tevens voor een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening.

Vitamine C is ook werkzaam als antioxidant en beschermt het lichaam van vrije radicalen. Heb je veel stress, geestelijk en- of lichamelijk, dan is het aan te raden je vitamine C inname te verhogen. Bronnen van vitamine C zijn groente en fruit. Acerola en camu camu bevatten een hoge dosering welke je vitamine C level echt een boost kunnen geven!

Heb jij een vitamine-tekort?

Het is mogelijk om een tekort te hebben aan bijna elke voedingsstof. Kinderen, jonge vrouwen, ouderen, vegetariërs en veganisten zouden het meeste risico te lopen op verschillende tekorten.

De beste manier om een tekort te voorkomen is door een evenwichtig voedingspatroon en levensstijl aan te houden. Als je ervoor kiest om supplementen te gebruiken doe dit altijd in overleg met een professional.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Hoe zorg je dat je geen vitamine-tekort hebt?
Sluiten