Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Liefde & Seks 26 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Zo verloopt de perfecte eerste date volgens een antropoloog

Je hebt eindelijk een leuke man of vrouw ontmoet en jullie very first date staat gepland: een etentje bij een restaurant in het centrum van de stad. Zo heb je alle tijd om elkaar te leren kennen en elkaar het hemd van het lijf te vragen. Want dat is wat je doet op een eerste date, toch? Antropoloog Helen Fisher vindt van niet. De perfecte eerste date is volgens haar veel simpeler. Een eerste date is vaak nog wat ongemakkelijk. Het lijkt soms meer op een sollicitatiegesprek dan een gezellige get-together. Van beide kanten worden vragen afgevuurd en wordt er gezocht naar juiste antwoorden en leuke oneliners. Niet echt wat je noemt een ontspannen sfeer. Een etentje maakt de situatie volgens Helen alleen maar erger. Wat nou als de date vreselijk gaat en je na een half uur al naar huis wilt? Je kunt moeilijk tijdens het hoofdgerecht de benen nemen. En ja, er komt ook nog een toetje aan…

Hoe moet het dan wel?

Helen pleit voor een andere aanpak. De perfecte eerste date bestaat volgens haar uit één of twee drankjes doen. Het liefst met alcohol erin. Hierdoor word je socialer, spraakzamer en toon je meer van jezelf. Ga niet gelijk uitgebreid dineren. Als de date geen succes blijkt te zijn, kan je na het eerste drankje al wegrennen.

Lees ook: Date jij online? Volgens psychologen is dit de slimste aanpak

Informatie verzamelen

Het idee van een date is dat je praat tegen de persoon die tegenover je zit. We stellen vragen om erachter te komen of er een match is. Maar volgens Helen kun je ook zonder veel te praten belangrijke informatie halen uit een eerste date. Ziet hij of zij er net zo goed uit als de foto’s suggereerde of zoals je de persoon in kwestie herinnerde van jullie eerste ontmoeting? En hoe doet je date tegen het personeel? Vriendelijk of juist afstandelijk?

De laten-we-een-drankje-doen methode is perfect om gegevens te verzamelen over een potentiële partner. Aan de hand hiervan kun je bepalen of je een tweede date wilt.

Dit vind je vast ook leuk: Vrouwen daten mannen die op hun broer lijken: is dit waar?

De aanhouder wint

De enige manier om iets te leren is door het vaker te doen. En dat geldt ook voor de liefde. Door te daten en jezelf open te stellen, kom je erachter wat je wel leuk vindt en wat je niet leuk vindt. Het is een uitprobeersel. Zie een slechte date niet als verloren tijd. Ook uit slechte dates haal je informatie waar je wat aan hebt. En zolang je het bij twee drankjes houdt is het maar een kleine investering, die op een dag misschien wel de moeite waard blijkt te zijn geweest.

Meer lezen over daten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️