Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 14 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Zo bereid je je mentaal voor op een eerste date

Een goede vriendin kwam opeens met het idee dat je weer moest gaan daten. Ze wist nog wel een leuk iemand. Voor je het weet staat je date gepland. De zenuwen beginnen al de dag van te voren. Je twijfelt of je wel moet gaan, door alle spanning. Dat hoeft helemaal niet, met de juiste tips zeker niet. Waarom vinden we een eerste date toch zo eng? Het zou toch juist heel leuk moeten zijn om een leuk nieuw persoon te ontmoeten? Daten is een universele stresssituatie. Dit komt doordat bij daten altijd de kans op afwijzing komt kijken. En dat vinden we eng. Heel eng. De angst om afgewezen te worden of zelf iemand af te wijzen kan heel heftig zijn. Gooi daar nog een paar slechte date-ervaringen of wat onzekerheid bij en je hebt een recept voor date stress. Genoeg redenen om vijf tips te delen, dachten wij zo.

Jezelf zijn of niet?

“Wees gewoon jezelf!” zegt een vriendin van je goedbedoeld. Maar.. moeten we wel écht onszelf zijn op een eerste date? Bij jezelf zijn horen namelijk ook je minder leuke eigenschappen, gekke trekjes en domme grappen. Wie weet vind je de ander wel mega leuk, vertel je dat dan meteen? Dus ben je eerlijk en jezelf? Of speel je het nog even cool? Of je dat meteen wilt laten zien, is aan jou. Bepaal dus van tevoren een beetje voor jezelf wat je wil laten zien van jezelf – en wat niet. Dat betekent niet dat je een enorm gepolijst beeld schetst van jezelf, maar wel dat je weet hoe je over wilt komen. Kan met een beetje geluk best wat spanning wegnemen.

Weg met bewijsdrang

Tuurlijk wil je graag een gezellige eerste date, waarbij jullie elkaar wederzijds leuk gaan vinden. De angst voor een date gaat dan ook snel samen met de angst dat je niet leuk wordt gevonden. Je wilt je bewijzen, dat je leuk genoeg bent. Je wilt leuk zijn. Dat hoeft niet, want je bent al leuk. Realiseer dat goed – probeer je bewijsdrang los te laten. Als je merkt dat dit lastig is, bijvoorbeeld omdat je onzeker bent, dan is het slim om hier aan te gaan werken. Door bewijsdrang te verruilen voor zelfverzekerdheid, wordt daten opeens veel makkelijker.

Waarom online daten misschien niets voor jou is

Zet een intentie

Een beetje hier en daar daten kan heel leuk zijn. Maar als je gespannen bent, heb je waarschijnlijk niet zo’n nonchalante houding. Een intentie zetten voor je eerste date kan dan helpen om de zenuwen in goede banen te leiden. Bedenk voor jezelf met wat voor instelling je erin wilt stappen. Bijvoorbeeld dat je een leuke avond wilt hebben en dat je de ander wilt leren kennen. Focus je daarop en je angsten over onbenullige dingen kunnen zo verdwijnen.

Laat spanning los

De welbekende zenuwen vlak voor een eerste date, we hebben er bijna allemaal last van. Hiertegen verzetten heeft meestal geen zin. Accepteer je emoties, spanning hoort erbij. Ervaar je negatieve spanning, benader dit dan als enthousiasme. Zo relativeer je het allemaal een beetje. Het laatste wat je moet doen, is eindeloos malen in je hoofd. Probeer je te focussen op je lichaam en ga uit je hoofd. Ben je echt heel zenuwachtig, dan kan focussen op je ademhaling ook helpen. Of zelfs even rustig mediteren voor je de deur uitgaat.

https://www.bedrock.nl/bewust-daten-hoe-doe-je-dat/

Neem het niet té serieus

Een eerste date is eigenlijk heel leuk, dat moeten we niet vergeten. Je doet het voor jouw eigen plezier. Zie een date dus gewoon als een leuke avond, waarbij niks moet en alles mag. Zeker als de spanning een beetje is weggezakt, dan kan je daar veel meer van genieten. Laat je verwachtingen varen, zowel van jezelf als van de ander. Relax. Take it easy. 

Meer lezen over daten?

Wil je meer interessante artikelen over daten en liefde? Meld je nu aan voor onze Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️