Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 16 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Less is more: ‘Minimalism’ op Netflix is de beste docu over wat écht belangrijk is

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Minimalism, een docu ‘about the important things’. Heb jij weleens een outfit gekocht voor een festival, die één keer gedragen en toen nooit meer – en dat zonder schuldgevoel? Grote kans van wel. Net als dat je na een paar dagen, misschien weken, vaak al niet meer blij bent met je nieuwe telefoon. Nope, er is een nieuwe versie en die móet je hebben.

Materialisme beheerst ons hele leven. Daarover schreven we al vaker; bijvoorbeeld dat gebruiksgoederen het grootste onderdeel zijn van ons milieu-vervuilende gedrag, en dat je gelukkiger bent met minder spullen. We maakten zelfs de documentaire-serie Mini my life, waarin BEDROCK-founder Nina Pierson en stylist Nicole Huisman hun leven ontspulden. Maar we zijn niet de enigen die daar een docu over maakten.

Dit vind je vast ook interessant: In dit minimalistische huisje ben je even helemaal van de wereld

Minimalism opent je ogen

Meet Joshua Fields Millburn en Ryan Nicodemus, ook wel bekend als The Minimalists – die van het minimalisme-spel, ja. “Er is niets mis met consumptie”, zeggen zij, maar wel met ‘dwangmatige consumptie’. En dat is precies wat nu het geval is. We zijn altijd op zoek naar iets wat we nooit echt kunnen vinden, spullen waar we écht tevreden mee zijn. Maar omdat ons wordt verteld dat we steeds meer moeten kopen (door mensen die daar geld aan willen verdienen), maakt die eeuwige zoektocht ons alleen maar ongelukkig.

De docu toont schokkende beelden van mensen die haast over elkaar struikelen op Black Friday – nog nét iets erger dan de Drie Doldwaze Dagen van de Bijenkorf – die niet beter hadden kunnen laten zien hoe erg het eigenlijk is. We zijn de controle over ons gedrag verloren, aldus The Minimalists, en die moeten we terugkrijgen. “Let’s stop this madness.”

Gelukkig is er hoop: hoewel het consumentisme hoogtij viert, worden in Minimalism ook allerlei mensen geïnterviewd die het Amerikaanse ideaal afwijzen en materialisme uit hun leven verbannen. Interessante eyeopener!

Je kunt Minimalism bekijken op Netflix.

Meer Netflix-tips

Nieuwsbrief
Wil je meer meer inspirerende verhalen en Netflix-tips ontvangen? Schrijf je dan in voor de Bedrock-nieuwsbrief!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️