Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 26 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Waarom sommige mensen zo likeable zijn

Sommige mensen mag je wel, sommige mensen mag je niet. Dat is natuurlijk prima. Maar er zijn van die types die door ongeveer iedereen aardig worden gevonden. Hoe kan dat toch?

Goed gevoel voor humor

Toen we nog in berenvellen rondliepen, was humor heel belangrijk om goed in een groep te liggen. Grappige mensen waren aantrekkelijker en stegen in sociaal aanzien. Vandaag de dag is het eigenlijk niet anders, toch? Hoe grappiger, hoe meer likeable. Mensen met een hoog likability-gehalte hebben vaak een goed gevoel voor humor. En wanneer je lacht, maak je endorfine aan, wat je blij maakt. Door anderen te laten lachen, zorg je er dus voor dat ze zich goed voelen.

Goed kunnen luisteren

Behalve andere mensen een goed gevoel geven, is luisteren ook essentieel als je wilt dat mensen je een beetje aardig vinden. Hoe werkt dat? In prehistorische tijden was het nogal handig als je je oren gespitst had voor potentieel gevaar, wie goed kon luisteren lag goed in de groep. Anno nu draait het vooral om respect, en de ander het gevoel geven dat je zijn of haar ideeën support.

Waarom je vaker iets voor een ander moet doen zonder er iets voor terug te verwachten (en hoe je dit dan aanpakt)

Oprecht zijn

Maar goed je kan heel grappig zijn en geweldig luisteren naar iedereen, maar wie de schijn ophoudt is nog steeds niet heel likeable. Logisch. Een ‘nep’ persoon komt gewoon niet echt betrouwbaar over. Maar als je oprecht bent, weet wat voor iemand je bent en je niet schaamt om dat te uiten, komt dat je likability ten goede. Daarbij focussen de leukste mensen zich op zichzelf en hun eigen geluk, wat je ook meteen interessanter maakt, volgens dit artikel van Forbes.

Open-minded zijn

Tot slot is een open houding belangrijk voor wie likeable wil zijn. Niemand houdt van oordelende types. Zeker in gesprekken kan het vervelend zijn als iemand niet openstaat voor jouw denkbeelden. Open-minded zijn, maakt je makkelijker aanspreekbaar én betrouwbaarder. Wanneer je geen oordeel velt over anderen, mogen ze sowieso zichzelf zijn bij jou. Wel zo fijn.

Meer likeable worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️