Kiara Louis
Kiara Louis Welzijn 26 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Altijd moe? Misschien ligt het aan één van deze oorzaken

Word je elke ochtend doodmoe wakker en moet je vervolgens de hele dag koffie drinken om erbij te blijven? Niet fijn. Die vermoeidheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Oorzaken waar je misschien niet direct aan zou denken, maar die wel vrij simpel aan te pakken zijn.

Je bent gedehydrateerd

Om fit en scherp te blijven is het heel belangrijk om genoeg water te drinken. Hier denk je misschien niet meteen aan als je moe bent, maar verschillende studies tonen aan dat zelfs bij een licht vochttekort je energie en concentratie minder worden. De richtlijn die meestal wordt aangehouden is ongeveer acht glazen per dag, toch verschilt deze behoefte per persoon. Hoe weet je dan wel dat je genoeg drinkt? Door bijvoorbeeld je urine te checken. Deze moet aan de lichte kant zijn.

Je slaapt verkeerd

Naast genoeg vocht is slaap natuurlijk een hele belangrijke factor in je energielevels. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is méér slaap niet altijd beter. Hoe slaap je zo efficiënt mogelijk? Door ten eerste je biologische klok enigszins te volgen. Dus slaap het liefst wanneer het donker is, en spring weer uit je bed als de zon opkomt. Dit kan voor mensen die ‘s nachts werken een lastig probleem zijn. Tussen de 2 en 5 procent van de nachtwerkers in deze studie hadden namelijk last van een slaapstoornis.

Ook helpt het om in een veelvoud van cyclussen van negentig minuten te slapen, volgens het Functional Medical Institute. Van 00.00 uur tot 6.00 uur slapen heeft dus meer zin dan van 1.00 uur tot 8.00 uur. Handig om te weten.

Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Je hebt allergieën (zonder dat je het weet)

Bij allergieën denk je al al snel aan klachten zoals veel niezen, huiduitslag of buikpijn. Ondertussen is een klacht als moeheid een hele duidelijke indicator dat je lichaam ergens niet zo goed tegen kan. Voedingsproducten waar sommige mensen gevoelig voor kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld gluten, lactose, soja of ei. Geen gek idee dus om dit te laten checken, als je steeds enorm moe bent.

Je consumeert te weinig calorieën

Behalve dingen eten waar jouw lichaam goed tegen kan, is het ook belangrijk om genoeg te eten. Zeker tijdens drukke dagen, kan je eten nog wel eens vergeten. Het wordt meestal aangeraden om als vrouw rond de 2000 calorieën te eten, maar dit hangt voor een groot deel af van jouw levensstijl en lichaam. Soms kan het best lastig zijn om aan die tweeduizend te komen. Door een dagje je calorieën bij te houden, weet je of je voldoende eet.

Je hebt constant stress

Dat veel spanning slecht voor je is, weten de meeste mensen wel. Maar stress kan je daadwerkelijk uitputten, tot een punt dat je dus altijd moe bent. In een onderzoek wat ze deden met studenten, kwam naar voren dat stress dé factor was voor constante vermoeidheid. Wat stress af en toe hoort erbij. Als het echt de overhand neemt, is het misschien tijd om actie te ondernemen. Hoe verminder je stress? Dat kan je doen door bijvoorbeeld een meditatie. Maar wanneer je constant enorme spanning voelt, is het misschien een idee om hulp hiervoor te zoeken.

Krijg meer energie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️