Joanne Wienen
Joanne Wienen Psyche 17 apr 2018
Leestijd: 3 minuten

Tijd om je vrienden te bedanken (ze maken je gelukkiger, gezonder én minder gestrest)

Koester je vrienden, want volgens de wetenschap maken zij ons gelukkiger, gezonder én minder gestrest. Er is geen wetenschapper voor nodig om te bevestigen dat vrienden het leven leuker maken. Maar weinig mensen zullen het oneens zijn met die stelling.
Een middagje op het terras kan in je eentje leuk zijn, maar voor geweldigheidspotentie is toch echt een goede vriend of vriendin nodig. En niet alleen terrashangen is fijner met een vriend.

Vrijwel elke ervaring wordt leuker als we het kunnen delen met iemand die ons dierbaar is. En vriendschappen maken het leven niet alleen leuker, ze maken ons ook écht gelukkiger en gezonder.

Positieve effecten van vriendschap

Er zijn tientallen wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van vriendschappen op ons welzijn. Zo blijkt uit een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncologie dat het hebben van vriendschappen het herstel na een ziekte bevordert.

Wetenschappers onderzochten vrouwen die herstellende zijn van borstkanker. Zo ontdekten zij dat vrouwen die een sociaal vangnet in de vorm van vrienden en familie hebben tot 28 procent meer kans hebben om deze ziekte te overleven.

Lees ook: Dit is ware vriendschap, volgens filosoof Seneca

Een soortgelijke conclusie komt ook naar voren in een meta-analyse van 87 onderzoeken naar het verband tussen sociale support en verschillende typen kanker. Het kunnen terugvallen op een sociaal netwerk – hoe klein of groot ook – kan het risico om te overlijden met 25 procent verminderen.

Vriendschap en doorzettingsvermogen

Een ander onderzoek – van de University of Plymouth – onderzocht of het beklimmen van een steile heuvel makkelijker zou zijn als je dat met een vriend doet. Dat klinkt nogal absurd, want die heuvel blijft in beide gevallen natuurlijk precies dezelfde steilheid en hoogte.

Toch bleek dat de deelnemers aan het experiment de heuvel als lager ervoeren dan als ze zich in hun eentje aan de klim waagden. Een vervolgonderzoek toonde zelfs aan dat alleen al het dénken aan een vriend ervoor zorgden dat deelnemers de heuvel als minder steil beoordeelden. Kortom; een wandelvakantie kun je dus maar beter boeken met een vriend aan je zijde.

Vrienden bieden verlichting

Ook in stressvolle situaties kan een vriend of vriendin verlichting bieden. Stel dat je binnenkort een belangrijke presentatie moet geven waar je al tijden tegenop ziet? Zorg dan vooral dat je beste vriend/vriendin op de eerste rij zit. Wetenschappers van de Concordia Universiteit lieten proefpersonen een stressvolle toets maken.

Zo mooi: Een ode aan vriendschap (en waarom vriendschappen zó belangrijk zijn)

Voor, tijdens en na de toets vulden zij allemaal vragenlijsten in over hoe ze zich voelden. Bovendien werd er een beetje speeksel afgenomen. De ene helft mocht deze ervaring ondergaan met een vriend aan hun zijde, de andere helft moest het in hun eentje rooien.

Wat bleek? De deelnemers die een dierbare aan hun zijde hadden, bleken veel minder van het stresshormoon cortisol aan te maken én gaven aan zich beter te voelen dan degenen die helemaal alleen waren. Zelfs naarmate de ervaring negatiever werd, bleef bij hen het cortisol-niveau lager dan bij degenen zonder vriend of vriendin in de buurt.

Nog meer reden om vriendschappen belangrijk te vinden dus.

Meer over vriendschap?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Tijd om je vrienden te bedanken (ze maken je gelukkiger, gezonder én minder gestrest)
Sluiten