Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Verzorging 10 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe hormonen je mood beïnvloeden (en hoe je ze in balans kunt houden)

Hormonen sturen allerlei processen in je lijf aan. Van stofwisseling tot libido. Het is belangrijk dat je hormoonhuishouding in balans is, want dat zorgt ervoor dat je je fit en happy voelt. Als je een avondje flink bent doorgezakt, veel stress ervaart op je werk of een tijdje niet zo goed gegeten hebt, kunnen je hormonen gaan schommelen. En dat merk je aan je mood.

“Als je van een bepaald hormoon tekort hebt of juist teveel, gaat dat ten koste van andere hormonen,” legt hormoontrainer Mieke Dams uit.

“Hormonen hebben een soort cirkelcommunicatie in je lichaam en sturen elkaar bij. Ervaart je bijnier voor langere tijd stress, dan communiceert deze met de hypofyse – de dirigent van bijna alle hormonen – om alles op een lager pitje te zetten. Negatieve feedback noemen we dat. Bijvoorbeeld: je hebt stress op je werk waardoor je veel adrenaline creëert. Deze adrenaline moet geremd worden door het bijnierhormoon cortisol. Om het cortisol-potje aan te vullen, heb je progesteron nodig. En bij een hoge adrenalinewerking worden ook dopamine en serotonine een stukje uitgeput. Dit zijn neurotransmitters die voor energie zorgen en voor stressreductie. Een tekort aan serotonine maakt angstig, zorgt voor stemmingswisselingen en maakt je prikkelbaarder.”

Chocola eten

Wat zijn dan oorzaken van schommelende hormonen? Mieke: “De allergrootste factoren zijn stress en je darmen. Door continu jezelf in de adrenaline-stand (als je onder hoge druk werkt bijvoorbeeld) te zetten, put je dopamine, cortisol en progesteron leeg.”
 Gelukkig kun je met de juiste voeding je hormoonhuishouding in balans houden.

Lees ook: Feeling moody? Van deze voeding word je weer vrolijk

“Hormonen kun je boosten met goede vetten. Voor testosteron bijvoorbeeld avocado, olijfolie en pompoenpitten. Voor de bijnieren zijn kokosvet en roomboter goed. Dopamine wordt opgebouwd uit eiwitten en de receptoren ervan zitten in je darmen. Belangrijk om dus genoeg eiwitten binnen te krijgen en je darmen in balans te houden. Serotonine is je happy-hormoon en bouwt melatonine op, wat weer goed is voor je slaap. Je voedt serotonine door bijvoorbeeld cacao, eieren, gevogelte en bananen. Vandaar dat veel vrouwen ook neigen naar cacao (lees: een reep chocola) als ze zich rot voelen,” vertelt Mieke.

Oké, dus wat kun je het beste doen als je niet lekker in je vel zit? “De beste tip is vooral op nuchtere maag alleen eiwitten en vetten te eten, om je stresshormoon niet meteen aan te zetten. Genoeg eiwitten en goede vetten zijn bovendien belangrijk om je hormonen en neurotransmitters in balans te houden.”

Weten hoe je met de juiste voeding je lichaam jong kunt houden? Kris Verburgh legt het uit.

Mieke Dams is orthomoleculair therapeut, hormoontrainer, voedingstherapeut en personal trainer. In haar Healthynez-praktijken begeleidt ze mensen die fitter, slanker en gezonder willen worden met behulp van laboratoriumonderzoeken op darmen, voeding en hormonen.

Meer over hormonen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️