Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 11 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Hanami: de Japanse manier van naar bloemen kijken

Denk jij er weleens over na hoe je naar bloemen kijkt? En al helemaal als de lente net is begonnen? Japan zou Japan niet zijn als ze daar niet een speciaal woord voor zouden hebben. Hanami is de letterlijke betekenis voor ‘kijk naar bloemen’, en dat zouden wij ook best wat vaker mogen doen.

Al eerder schreven we over het Japanse (werkwoord) shinrin, ofwel forest bathing. Het betekent dat je jezelf urenlang ongestoord onderdompelt in de natuur. Maak nu ook kennis met het Japanse woord hanami.

Hanami

Nu zijn er – no surprise – nóg meer woorden in de Japanse taal die gewijd zijn aan je bewust zijn van de natuur, zoals hanami dus. Het woord refereert echter niet naar alle bloemen, maar vooral naar de bekende Japanse kersenbloesems (sakura) die in de lente slechts 2 weken lang in bloei staan.

Het beoefenen van hanami stamt uit de 8e eeuw, toen de pruimbloesems al kuddes mensen naar de bloemen trok.

Dat is iets wat je overigens nu nog steeds terug ziet, denk bijvoorbeeld aan de toeristenbussen die massaal naar de populaire Japanse bloesems in het Amsterdamse Bos rijden.

Hoe doe je het precies?

Het woord ‘hanami‘ is zowel een zelfstandig naamwoord als een werkwoord. Het is als het ware een viering van de bloesems die in bloei staan, maar ook iets wat je kan doen. Maar hoe precies?

Het uitvoeren van hanami is best simpel. Je maakt een wandeling door een park of bos en neemt een keer (of vaker) een moment om te genieten van de bloem. Maar, hanami kán traditioneel gezien veel meer zijn.

Ook leuk: Leren van de Japanners: hippe Japanse vaders zorgen steeds meer voor de kinderen

Hanami kan gevierd worden met een feestelijk picknick onder de roze bladeren van een kersenbloesem met vrienden, familie en of course: sake.

Voor de echte bloemenliefhebbers bestaat er zelfs zoiets als avond hanami dat yozakura wordt genoemd. In plaats van bij daglicht, wordt er in de avonduren onder lantaarns genoten van de schoonheid van de bijzondere bloem.

Loop je een rondje buiten? Probeer je dan eens extra bewust te zijn van de schoonheid van de bloemen die je tegenkomt!

Meer Japanse tradities?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️