Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 10 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Je af en toe vervelen is goed voor je (en je relaties)

Over het algemeen heeft verveling een slechte reputatie. Zo werd er uit onderzoek in The Oxford Journal in 2009 geconcludeerd dat mensen die zich vaak op werk verveelden 40% meer kans hadden om eerder dood te gaan, dan mensen die zich niet verveelden tijdens kantooruren. Ook zouden mensen die zich vaak verveelden eerder naar de fles grijpen en roken, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de gezondheid.

De meeste psychologische onderzoeken focussen zich op de negatieve effecten van verveling. Het is ook goed om te beseffen dat verveling iets anders is dan lekker luieren. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat namelijk juist wél goed voor je te zijn.

Relaties

Maar nu heeft een groep psychologen laten weten interessant nieuws te hebben over verveling: het kan goed voor je relaties zijn.

Terwijl aan de ene kant verveling kan leiden tot een ongelukkig gevoel, gewichtstoename en stress, kan het aan de andere kant, volgens onderzoek leiden tot een toename van creativiteit. Verveling komt voor in verschillende soorten relaties, of het nu een liefdesrelatie is of een vriendschap. Het komt en gaat.

Maar nu lijkt het alsof de verveelde hersenen iets positief met zich meebrengen. Als we ons vervelen is de prefrontale cortex (het gebied van de hersenen dat geassocieerd wordt met herinneringen, het verwerken van emoties en het nemen van beslissingen) extreem actief. Als dit deel van de hersenen wordt gestimuleerd wordt creativiteit gevoed.

Verschillende gradaties

Zoals je weet heb je verschillende gradaties van verveeld zijn. Je kunt je een beetje vervelen als je een half uur op de bus moet wachten, maar je kunt je ook kapot vervelen als je uren lang naar een Powerpoint presentatie, die je niets interesseert, moet kijken.

Een team onderzoekers uit Duitsland, Amerika en Canada hebben vijf hoofd staten van verveling geconstateerd. Je kunt uitvinden in welke vorm jij je verveelt door aandacht te besteden aan hoe je je voelt: kalm of onrustig? Positief of negatief?

De verschillende vormen

Onverschillige verveling

Dit gebeurt wanneer je moe bent en je gedachten gaan dwalen. Zoals tijdens een etentje na een lange werkdag. Het is misschien wel gezellig, maar je ben er niet met je volle focus bij.

Gematigde verveling

Wanneer je op zoek bent naar interessantere dingen om te doen. Je kijkt dus tijdens het etentje om je heen of er leukere mensen zijn met wie je kunt praten. Je bent lichtelijk geïrriteerd, maar het is vol te houden.

Zoekende verveling

Dit is als je onrustig bent. Het voelt niet fijn aan. Je zit tijdens het etentje op je telefoon te scrollen of gaat aandacht bij de buren aan een andere tafel zoeken. Over het algemeen ben je geneigd om ‘ik verveel me’ te zeggen.

Reactieve verveling

Deze vorm voelt verschrikkelijk aan. Je bent extreem geïrriteerd en zelfs een klein beetje agressief. Het voelt alsof de mensen om je heen jouw tijd verspillen.

Aphatische verveling

Dit is een staat van machteloosheid. Je raakt bijna in paniek, alsof het etentje nooit meer over gaat. Deze vorm van verveling wordt vaak gelinkt aan depressie.

Verveling in een relatie

Thomas Goetz van de Universiteit van Konstanz in Duitsland verklaart: “Verveling is een teken dat er iets niet klopt en dat we iets moeten veranderen.”

Wat heeft dit met een relatie te maken en wat kun je aan verveling in een relatie doen? Ten eerste moet je vaststellen hóe verveeld je echt bent.

Ben je onverschillig verveeld? Probeer dan een nieuw restaurant of ga de volgende keer ergens anders koffie drinken. Zit je in de vierde of vijfde level van verveling? Dan is het misschien goed om met iemand te praten. Als je je in de tweede of derde gradatie van verveling bevindt, is er ruimte om het om te draaien in iets positief.

Onderzoek het

Probeer eerst vast te stellen op welke momenten je je verveelt. In de weekenden? In de avonden? Vervolgens geef je dit aan bij je geliefde. Vermijd alleen wel het woord ‘vervelen’. De ander kan het totaal niet door hebben en zich lichtelijk aangevallen voelen als je aangeeft dat je je verveelt in haar of zijn bijzijn.

Probeer een nieuwe activiteit voor te stellen. “Zullen we een drankje in de kroeg doen op woensdag in plaats van de hele avond Netflixen?” Herinner de ander ook aan hoe het in het begin van jullie relatie was. “Weet je nog hoe hard we hebben gelachen in kroeg X op de tweede date? Laten we daar weer naartoe gaan.” Zo breng je bij de ander een fijn, herkenbaar en nostalgisch gevoel naar boven.

Verveling is dus niet per se slecht. Doordat je je standaard op woensdagavond verveelt, ga je creatieve ideeën bedenken om alles op te spicen. Nieuwe activiteiten met elkaar ondernemen kan jullie een stuk gelukkiger maken, en de relatie ook een stuk spannender.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️