Joanne Wienen
Joanne Wienen Mind 28 mei 2019

Laat je kind zich lekker vervelen deze zomer (da’s goed voor ze)

De grote vakantie komt er weer aan en menig ouder vraagt zich af hoe ze hun kind deze zomer weer kunnen bezighouden. Maar psychologen zeggen: laat dat kind zich lekker vervelen. Daar worden ze uiteindelijk onafhankelijker én creatiever van.
Wie zich afvraagt hoe ze hun kind in de zomervakantie in godsnaam bezig gaan houden, kan kiezen uit tal van mogelijkheden. Handig ook, voor ouders die beiden werken. Want allemaal leuk en aardig die zomervakanties, maar the workshow must go on en waar laat je dan die kinderen zónder meteen je complete salaris aan kinderopvang uit geven? Een zomerkamp? De sportvereniging? Een kookclub? Muziekles? Dat allemaal?

Geen volgepropte zomervakanties

Wat dacht je van helemaal niks, zeggen steeds meer psychologen en pedagogen. Zij zijn het erover eens dat het volproppen van je kind’s schema in de vrije zomermaanden meer kwaad dan goed doet. Op die manier geef je kinderen namelijk amper de kans zélf te ontdekken wat ze leuk vinden.

Lyn Fry is een kinderpsycholoog in Londen en vindt dat het de voornaamste rol van ouders is om hun kind voor te bereiden op het volwassen leven. “Volwassen zijn betekent jezelf bezighouden en je vrije tijd vullen met activiteiten waar je gelukkig van wordt. Wanneer ouders de vrije tijd van hun kind helemaal volplannen, leren kinderen dus niet om dit zelf te doen.”

Voordelen van verveling

En dat is nog niet eens het enige voordeel van verveling. Als wetenschapper onderzoekt Teresa Belton het verband tussen verveling en verbeeldingskracht. In een interview met de BBC stelde zij dat verveling cruciaal is voor het ontwikkelen van ‘interne stimuli’ die de creativiteit bevorderen. Overigens is het om die reden ook zo zorgwekkend dat kinderen dankzij de komst van de smartphone en iPad tien jaar geleden amper meer weten wat verveling is. Maar daarover hier meer.

Lees ook: Waarom iedereen zou moeten opvoeden zoals homoseksuele ouders

In 1993 schreef psychoanalist Adam Philips al dat de mogelijkheid om zich te vervelen één van de grootste prestaties is in de ontwikkeling van een kind. “Een kind moet tegenwoordig altijd maar geïnteresseerd in iets zijn, wat dan ook. Dat is één van de meest onderdrukkende eisen die ouders aan hun kind stellen. Geef ze liever de tijd om langzaam te ontdekken wat ze zelf eigenlijk leuk vinden. Verveling is een van de belangrijkste factoren om daarachter te komen,” schrijft Philips vervolgens.

Laat je kind het zelf invullen

In plaats van zelf het schema van je kind te vullen met allerlei activiteiten, stelt Fry daarom voor om aan het begin van de zomer eens met je kind te gaan praten. Of op z’n minst met diegenen boven de leeftijd van 4. Maak vervolgens samen een lijst van alle dingen die hij/zij deze zomer zou willen doen. Dat mogen grote dingen zijn, zoals leren koken of fotograferen. Maar ook kleine, zoals een kaartspel spelen of een stukje fietsen.

Must read: Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn

Wanneer je kind tijdens de zomer klaagt over verveling, haal je die lijst tevoorschijn en laat je ze daar een activiteit uit kiezen. “Zo leer je een kind om zelf te beslissen wat ze leuk vinden om te doen,” zegt Fry.

Kinderen kunnen nogal huilerig worden als ze zich vervelen. Of gaan klagen. Hierdoor hebben ouders de neiging er alles aan te doen om die verveling te voorkomen. En dat is dus zonde. Fry: “Kinderen moeten leren hoe ze zich moeten vervelen. Zo leren ze vervolgens namelijk hoe ze zichzelf kunnen motiveren om dingen te ondernemen.” Verveling is dus óók een manier om kinderen onafhankelijk te maken.”

Of zoals filosoof Bertrand Russell het in 1930 al opschreef in zijn boek ‘The conquest of happiness’:

“A child develops best when, like a young plant, he is left undisturbed in the same soil. Too much travel, too much variety of impressions, are not good for the young. And cause them as they grow up to become incapable of enduring fruitful monotony.”

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Laat je kind zich lekker vervelen deze zomer (da’s goed voor ze)
Sluiten