Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 31 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Vegan Vrijdag: een plantaardige gado gado bowl uit Indonesië

Gado gado is een bekend Indonesisch groentegerecht, dat normaal wordt geserveerd met pindasaus, een ei en kroepoek. Lekker én gezond, maar niet vegan. Dus werd het hoogtijd voor een helemaal plantaardige variant van Zo kan het ook! Vervang de rijst door bloemkoolrijst voor extra groente op je bord. 

De vegan gado gado bowl bestaan uit stukjes gekruide tempéh, sperziebonen en pindasaus.

Plantaardige gado gado bowl

Dit heb je nodig:

Ingrediënten

  • 1/2 bloemkool, geraspt, of 400 gram bloemkoolrijst
  • 1 theelepel kerrie
  • 150 gram tempéh
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 200 gram spitskool, in reepjes
  • 200 gram sperziebonen, gedopt en gehalveerd
  • 1/4 komkommer, in plakjes
  • arachideolie om in te bakken
  • 2 partjes limoen
  • 100 gram emping
  • 2 eetlepels seroendeng
  • zout en peper naar smaak

Voor de pindasaus

  • 75 gram pindakaas
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel verse gember, geraspt
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel sambal

Ook lekker: Nom nom nom: dit zijn onze favoriete veganistische recepten voor de winter

Plantaardige gado gado bowl - #zokanhetook
Zokanhetook

Bereidingswijze

  1. Kook de sperziebonen met wat zout in zo’n 7 minuten gaar. Kook de spitskool in de laatste twee minuten mee.
  2. Snijd de tempéh in blokjes van 1,5 tot 2 centimeter.
  3. Verhit wat arachideolie in een pan en bak de tempé in 8-10 minuten krokant. Voeg de ketjap manis toe en bak nog twee minuten.
  4. Maak ondertussen de pindasaus door alle ingrediënten, behalve de ketjap en de sambal, toe te voegen aan een pan. Zet het vuur op middelhoog en blijf roeren tot de saus indikt, maar breng het niet aan de kook. Roer als laatste de ketjap en sambal door de pindasaus.
  5. Verhit opnieuw wat olie in de koekenpan en voeg de bloemkoolrijst met een snuf zout en een theelepel kerrie toe. Schep zo’n twee minuten om op middelhoog vuur. Voeg een scheutje water toe, zet een deksel op de pan en laat de bloemkoolrijst nog 3 minuten stomen.
  6. Verdeel bloemkoolrijst over twee kommen en serveer met de spitskool, sperziebonen, komkommer, tempéh, pindasaus, limoenpartjes, emping en seroendeng.

Een heerlijke plantaardige gado gado bowl met tempéh, zo kan het ook!

Meer vegan inspiratie?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️