Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 11 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Zo leer je jezelf nieuwe, gezonde gewoonten aan (yes, het ís mogelijk)

Nog naar buiten om te sporten of toch maar weer Netflixen? Een lading verse groenten in je mandje of die afbakpizza? Grote kans dat je na een lange dag voor de luie, makkelijke optie gaat. Gewoontes daarentegen, zoals het poetsen van je tanden, zijn zo vastgeroest in je systeem dat je ze doet zonder erover na te denken. Maar hoe bouw je eigenlijk nieuwe gewoontes in?

Mensen zijn gewoontebeesten, zoveel is zeker. Maar waar we het vanzelfsprekend vinden om iedere ochtend koffie te zetten en onze tanden te poetsen, is het een stuk moeilijker om nieuwe, gezonde gewoontes aan te leren. Moeilijk, maar niet onmogelijk zo blijkt!

Zo leer je jezelf nieuwe gewoontes

Gedragswetenschappers vertelden aan de NY Times wat de geheimen zijn van het succesvol inbouwen van nieuwe gewoontes. Wij lieten ons inspireren door hun tips.

1. Knoop nieuwe gewoontes aan huidige gewoontes

De beste manier om een nieuwe gewoonte te vormen is door ze aan huidige gewoontes ‘vast te plakken’. ‘s Ochtends hebben veel mensen bijvoorbeeld de meest vastgeroeste routines.

Drink je elke ochtend thee? Koppel daar dan een kort meditatiemoment aan. Zit je elke ochtend op de trein? Maak daar dan jouw leesmoment van als je graag vaker wilt lezen.

Verder lezen: Waarom een dagelijkse routine zo belangrijk is volgens Ayurveda

2. Begin klein

We zijn vaak ambitieus als het gaat over nieuwe gewoontes, want hoe geweldig zou het zijn om voortaan élke ochtend te gaan hardlopen? Of hoe goed zou het wel niet zijn om ‘s ochtends alleen nog maar ultra gezonde fruitontbijtjes te maken.

Natuurlijk kan het geen kwaad om gezonde doelen na te streven, maar wil je jezelf écht nieuwe gewoontes bijleren, dan is het belangrijk om klein te beginnen. Wil je meer sporten, begin dan met een dagelijkse korte wandeling. Wil je gezonder eten, begin dan met dagelijks een appel in je handtas te stoppen. Begin klein en bouw van daaruit op naar je uiteindelijke doel.

Must read: Makkelijker en gezonder leven dankzij gewoontes (welk type ‘gewoonte’-persoon ben jij?)

3. Doe het dagelijks

True fact: het duurt gemiddeld 66 dagen voordat een taak daadwerkelijk een vastgeroeste routine wordt. Gewoontes leren neemt dus een hoop tijd in beslag!

Om dat proces te versnellen is het belangrijk dat je een nieuwe gewoonte dagelijks uitvoert. Dagelijks een yogasessie van 15 minuten is dus beter dan 3 keer per week een uur yoga volgen.

4. Maak het jezelf gemakkelijk

Hoe meer obstakels op onze weg, hoe moeilijker het wordt om nieuwe gewoontes vol te houden. Maak het jezelf dus zo gemakkelijk mogelijk.

Lees ook: Op deze manier bereik je wél je doelen (spoiler: maak er een gewoonte van)

Wil je bijvoorbeeld meer sporten, maar haat je het om daarvoor de regen te moeten trotseren? Zoek dan YouTube-workouts die je thuis op je yogamatje kan doen. Wil je gezonder eten? Haal dan aan het begin van de week een grote berg groenten en fruit in huis, zodat je minder geneigd bent om junk food te bestellen.

5. Beloon jezelf

Beloningen zijn een cruciaal onderdeel bij nieuwe gewoontes. Een goede tip is hier om jezelf te belonen tijdens het uitoefenen van een bepaalde activiteit.

Is hardlopen in de ochtend wat je wil bereiken? Beloon jezelf dan tijdens het hardlopen met je favoriete podcast. Is gezonder eten wat je wil bereiken? Beloon jezelf dan met je favoriete Netflix-serie tijdens je gezonde maaltijd.

Maar: vergeet niet te genieten en soms nog spontane dingen te doen. Een gepland leven kan soms benauwd aanvoelen als je geen ‘tijd’ meer hebt om iets spontaans te doen. Houd je dus ook niet té strak vast aan die planning, maar probeer een juiste balans te vinden!

Meer over gewoontes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️