Tessa Ham
Tessa Ham Mind 16 jul 2019

Zo kom je van je slechte gewoontes af

We hebben allemaal voornemens die we keer op keer maken, maar waar we ons vervolgens niet aan kunnen houden. Denk hierbij aan doelen die we elke januari en gedurende het jaar weer willen bereiken: ‘meer sporten’, ‘gezonder eten’, minder op mijn telefoon zitten’ en ‘meer sparen’ bijvoorbeeld.

We vertrouwen op onze wilskracht als een soort wondermiddel om van onze slechte gewoontes af te komen. Maar – je raadt het al – die wilskracht is niet zo sterk als je vaak denkt.

Vertrouwen op onze wilskracht

In eerste instantie nemen we ons voor om meer groenten te eten, duizenden euro’s te sparen en de telefoon na acht uur ‘s avonds niet meer te gebruiken. Dat doen we ‘cold turkey’. We vertrouwen puur en alleen op onze wilskracht om het doel van de één op andere dag te bereiken.

We vergeten daarbij dat die wilskracht ons al keer op keer in de steek heeft gelaten. Volgens onderzoek mislukt bijvoorbeeld ongeveer 90% van de goede voornemens die mensen in januari maken.

Een bepaald aspect aan je leven drastisch veranderen en daarbij alleen vertrouwen op je wilskracht of zelfcontrole, zal niet werken, volgens Denise Cummins, een cognitief wetenschapper. Zij doet onderzoek naar besluitvorming.

Verleidingen gooien roet in het eten

Wilskracht werkt misschien tijdelijk, vertelt ze aan LIFE van The Huffington Post. Als jij je net hebt voorgenomen om je leven te verbeteren, is je motivatie hoog. Maar hoe verder je komt, hoe meer verleidingen je tegenkomt.

Als je gezond wil leven, blijkt er elke week wel een andere collega met een overheerlijke traktatie op werk te komen. Wil je meer sparen? Dan zal je zien dat er net sale is. En eigenlijk had je toch wel een nieuwe tas nodig.

Aangezien die verleiding tegenwoordig letterlijk overal is (je wordt bijvoorbeeld gebombardeerd met reclame voor junk food), verdwijnt die wilskracht vaak als sneeuw voor de zon en kan je weer opnieuw beginnen.

Dit vind je misschien ook interessant: 9 redenen waarom we dingen niet volhouden

Technieken om je doel wel te bereiken

Natuurlijk heb je een beetje wilskracht nodig om je doelen te bereiken – je moet het wel écht willen. Toch kom je er niet met alleen zelfcontrole. Gelukkig zijn er een aantal technieken (of ‘hacks’) om het makkelijker te maken die doelen wel te bereiken.

Pas je omgeving aan

Om je wilskracht een handje te helpen, is het slim om alle verleidingen te elimineren. Wat houdt dat in? Als we weer even het voorbeeld erbij nemen van gezond eten, zorg je dat alle chips en snoepgoed uit huis verdwijnt.

Zo heb je niet de mogelijkheid om toch ‘s avonds laat die zak chips open te trekken. In plaats daarvan zorg je dat je keuken vol staat met gezonde voeding die je ook echt daadwerkelijk wilt eten. Als wortels en selderij niet jouw ding zijn, dan heeft het geen enkele zin om die in huis te halen.

Wil je meer sporten? Schrijf je in voor een les waar je een boete moet betalen als je niet komt opdagen. Wil je jouw telefoon minder gebruiken? Verwijder dan apps als Instagram. Geld sparen? Zorg dat er automatisch een bepaald bedrag naar je spaarrekening wordt geboekt, zodat je er niet eens meer over hoeft na te denken.

Focus je op één doel

Je hebt ze vast ook wel: van die periodes dat je opeens alles goed wil doen. Van de één op de andere dag wil je minder Netflixen, meer sporten, meer self-care tijd inplannen en veel sparen.

Het resultaat? Het lukt je geen van die doelen te bereiken. Maar als je het zo leest, snap je vast ook wel dat je op deze manier gewoon te veel hooi op je vork neemt.

Geef jezelf wat speling in de andere gebieden van je leven, zodat je jouw wilskracht kan opsparen en je helemaal kan storten op dat ene doel.

Lees ook: Kan jouw wilskracht op raken als je die teveel gebruikt?

Bedenk wat je ‘why’ is

Als je niet echt weet waarom je nou zo graag geld wil sparen of meer wil sporten, zal je niet lang gemotiveerd zijn om dit ook daadwerkelijk te doen. Als het waarom van je doelen weer duidelijk is, kan je een techniek gebruiken om je wilskracht een handje te helpen.

Wil je meer sparen om een mooie vakantie te kunnen betalen? Visualiseer dan de reis die je wil maken. Google daarnaast bijvoorbeeld naar ‘reis westkant Amerika’ en ga je reis al vooruit plannen. Dat levert niet alleen een hoop voorpret op, maar helpt je ook vaker de keuze te maken om te sparen in plaats van een nieuw kledingstuk te kopen.

Doe het samen

Een team om je heen hebben, die je verantwoordelijk kan houden, maakt een enorm verschil. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sport buddy, waardoor je het niet kan maken om níet te gaan. Dit kan natuurlijk met mensen zijn die je kent in real life. Als je op dit moment niemand kent die hetzelfde doel heeft, kan je door bijvoorbeeld Instagram communities genoeg support vinden.

Wees lief voor jezelf

Last, maar zeker not least: wees lief voor jezelf, ook als je een keer een slippertje maakt. Een keer de verleiding niet kunnen weerstaan is menselijk en gaat zeker meer dan eens voorkomen.

Voel je niet schuldig als je een keertje je favoriete comfort food eet. Hoe meer je namelijk voor jezelf gaat verbieden, hoe moeilijker het is om je aan je voornemen te houden en je doelen te bereiken.

Meer over het beste uit jezelf halen?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je bankrekening en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, of dat nou op het gebied van geld of persoonlijke groei is.

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo kom je van je slechte gewoontes af
Sluiten