Redactie
Redactie Psyche 23 jan 2019
Leestijd: 5 minuten

Deze 10 tips helpen je om nu écht meer boeken te gaan lezen

We vertellen het onszelf vrijwel allemaal: vanaf dit jaar ga ik écht meer boeken lezen. Vervolgens houden we dat een weekje of twee vol, waarna we het weer uit ons ritme gooien. Zonde, want het lezen van boeken is juist zo fijn (en wist je dat je sweet craving er minder door wordt?).

Het zorgt voor rust in je hoofd en draagt zowel bij aan een grotere woordenschat als algemene kennis. Lezen is goed voor je. Dus waarom doen we het niet meer? Tegenwoordig zijn we zo druk met andere dingen (lees: social media), dat boeken lezen er vaak bij inschiet. Het is nou eenmaal makkelijker een Netflix-serie op te zetten, dan je te verdiepen in een boek. Toch, als je dan eenmaal weer begint met lezen, vraag je je af waarom je er niet eerder weer mee begonnen bent.

Tips om meer boeken te lezen

Had jij als goed voornemen dit jaar vaker een boek open te slaan? Dan heb je wellicht iets aan onderstaande tips, waarmee je dit voornemen voortal wél volhoudt. Of het nou gaat om fictie of non-fictie, met deze 10 tips gaat het je sowieso lukken om meer te lezen.

1. Neem je boek mee

Je neemt jezelf voor om elke avond voor het slapengaan een aantal pagina’s te lezen. Prima, maar dan moet je het natuurlijk wel doen en niet tóch je laptop openklappen. Omdat het lastig kan zijn jezelf elke avond aan te moeten zetten tot het lezen van een boek, kun je deze beter meenemen wanneer je een stukje moet reizen. Pak je bijvoorbeeld de trein of metro naar je werk? Dan is dat een perfect moment om een aantal pagina’s te lezen.

2. Zet doelen

Door een doel voor jezelf te zetten, word je bewuster van waar je mee bezig bent. Een doel kan zijn een bepaald aantal boeken per week of jaar te lezen, maar het kan bijvoorbeeld ook een bepaald aantal pagina’s per dag zijn.

3. Houd bij wat je leest

Lees je graag boeken van een bepaalde schrijver? Of wil je juist meer boeken lezen binnen een bepaald genre? Houd dan eens een leeslijst bij met boeken die je al hebt gelezen en die je nog wilt gaan lezen. Het afstrepen van boeken die je uit hebt, geeft extra motivatie om weer te beginnen aan andere boeken. Ook heb je zo een mooi overzicht van genres en schrijvers die jou interesseren, zodat je vrijwel zeker weet welke boeken wel en niet in jouw boekenkast thuishoren.

4. Creëer een leeshoekje

Als  je kamer of appartement het toestaat, creëer dan een speciaal leeshoekje dat je inricht om boeken in te lezen. Het ziet er niet alleen gezellig uit, maar maakt het ook nog eens een stuk aantrekkelijker om er lekker voor te gaan zitten.

Tsundoku: de kunst van meer boeken kopen dan je kan lezen

5. Koop een e-reader

Zie je het niet zitten om constant nieuwe boeken te kopen of telkens boeken mee te moeten slepen? Dan is het een goed idee om te investeren in een e-reader. Het kost even wat, maar boeken op een e-reader zijn vaak ook goedkoper dan fysieke boeken. Daarnaast is het apparaatje een stuk eenvoudiger mee te nemen dan een boek. Handig voor wie onderweg graag leest.

Hoewel we heel erg houden van papieren boeken, is een e-reader toch echt een duurzamere optie dan alle boeken los open. Je bespaart er namelijk heel veel bomen mee en vaak blijft het boek na één keer lezen toch ergens in huis rondslingeren.

6. Ga ergens anders heen

Lukt het maar niet om thuis een boek open te slaan? Dan kan het goed helpen om lekker in een cafeetje te gaan zitten. Bestel een kop muntthee en een stuk appeltaart en lezen maar. Wedden dat je zo een paar uur zoet bent?

7. Maak er routine van

Als het kan, probeer lezen dan onderdeel van je dagelijkse routine te maken. Kies een moment op de dag dat het jou goed uitkomt om een aantal pagina’s te lezen, en ga ervoor zitten. Dit kan zijn voordat je gaat slapen, maar ook wanneer je thuiskomt van werk, na het eten of voordat je dag begint.

8. Zet een timer

Als er één object is wat zorgt voor constante afleiding, dan is het je telefoon. Leg hem daarom vooral lekker weg als je gaat lezen. Zet bijvoorbeeld een timer die afgaat wanneer je naar jouw idee lang genoeg hebt gelezen. Aan jou dan de keus om weer te gaan scrollen op Instagram, of om de timer uit te zetten en lekker door te lezen.

9. Luister naar een audioboek

Oké, dit is natuurlijk een beetje valsspelen, maar als het om wat voor reden dan ook écht niet wil lukken om een boek open te slaan, kunnen audioboeken een uitkomst zijn. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens het koken of sporten luisteren naar een boek, maar hoef je hem niet per se echt te lezen. Wel de lusten, niet de lasten, dus.

10. Begin klein

Als je net weer begint met boeken lezen, kan het nogal ontmoedigend zijn om meteen een boek van honderden pagina’s weg te willen werken. Door klein te beginnen met makkelijk te lezen boeken, kom je in ieder geval in de flow van het lezen. Zo wordt het steeds makkelijker om dikkere boeken te lezen.

Bonustip: vind een leesbuddy of leesclub

Wil het een vriend(in) ook maar niet lukken om meer te gaan lezen? Zoek dan steun in elkaar. Spreek met elkaar een deadline af voor een aantal pagina’s en herinner elkaar eraan te lezen. Zo blijf je gemotiveerd, én je hebt iemand om het verhaal mee te delen. Of word lid van een heuse leesclub, dit kan met bekenden, maar ook met onbekenden. Wedden dat jij die boeken dan ineens wél uitkrijgt?

Boekentips?

Bron: Nsmbl.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Deze 10 tips helpen je om nu écht meer boeken te gaan lezen
Sluiten