Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 6 jun 2017

Je stemming verbeteren? Doe elke dag iets creatiefs

Na een lange werkdag is het verleidelijk om met een kant-en-klare salade op de bank te ploffen en gedachteloos naar een serie te kijken. Maar of je er ook echt vrolijk van wordt? Mwah. Voor even misschien. Van uitgebreid koken daarentegen...

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Positive Psychology kunnen kleine creatieve activiteiten zoals koken, breien en zelfs het maken van simpele schetsen van positieve invloed zijn op onze mood.

Het onderzoek

Voor de studie werden 658 mensen gevraagd om twee weken lang een dagboek bij te houden. Hierin schreven ze op wat hun stemming van die dag was én hoe creatief ze waren geweest.

Aangezien de definitie van creativiteit nog wel eens kan verschillen hebben de onderzoekers verduidelijkt wat hiermee bedoeld werd.

Onder creativiteit viel ‘het bedenken van nieuwe en originele ideeën’, ‘zichzelf uiten op een ongebruikelijke manier’ en ‘tijd spenderen aan artistieke activiteiten’.

Energieker en enthousiaster

Toen de onderzoekers de dagboeken analyseerden vonden ze dat mensen die crea bea waren geweest gedurende de dag (al waren het kleine activiteiten als koken) zich de volgende dag energieker en meer enthousiast voelden.

Dat suggereert dus dat het vinden van creatieve uitlaatkleppen kan leiden tot een toegenomen gezondheid.

Wil je wel creatief bezig zijn maar weet je niet goed hoe? Misschien is een kleurboek iets voor je. Nee? Punniken dan misschien?

Meer lezen? Een hele goede reden om uit te slapen: dat is goed voor je creativiteit

Starten met reflecteren? Ontvang de Reflection & Setting goals guide 2019/2020

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 'm gratis in je inbox

Reageer op artikel:
Je stemming verbeteren? Doe elke dag iets creatiefs
Sluiten