Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 8 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Telefoon op tafel? Dan geniet je minder van het eten

Hoewel het in sommige gezinnen ten strengste verboden is om telefoons te gebruiken tijdens het eten, zijn er ook genoeg plekken waar het doodnormaal is om je mobiel op tafel te leggen tijdens het eten. Zelfs in restaurants zie je soms twee mensen tegenover elkaar zitten appen – en ik kan niet ontkennen dat mijn hart daar een beetje van ineen krimpt.

Vooral voor anderen is het namelijk ongezellig als jij op Facebook kijkt tijdens het eten. Tenzij je helemaal alleen woont, zijn maaltijden bij uitstek een moment om je even los te rukken van de digitale wereld en interesse te tonen in een ander. Eten moet je toch al, dus waarom zou je er dan niet meteen quality time van maken?

De cijfers

Maar ook voor jezelf heeft het meer nadelen dan voordelen, blijkt uit nieuw onderzoek. Voor het eerste deel van de studie moesten 300 deelnemers uit eten met vrienden of familie.

Dit vind je vast ook interessant: Tips om je telefoon mindful in te richten.

De helft van de groep mocht zijn telefoon niet gebruiken tijdens het eten; de andere helft was juist verteld dat ze een berichtje zouden ontvangen tijdens de maaltijd. Zodoende moesten zij hun telefoon op tafel hebben liggen. Daarvan gingen ze hem automatisch ook gebruiken, zo’n 11 procent van de totale tijd zelfs. En je ziet ‘m natuurlijk al aankomen: degenen die hun mobiel wel gebruikten, genoten significant minder van het etentje.

Gelukkiger

Maar er was nog een tweede deel van het onderzoek. Daarvoor moesten 100 deelnemers een week lang, 5 keer per dag, een vraag beantwoorden via sms. De berichtjes vroegen de deelnemers naar hun emotionele staat en wat ze aan het doen waren.

Lees ook: Zet je Instagram-notificaties uit en beland in de wondere wereld van rust

En ook hierbij zeiden de resultaten genoeg: de deelnemers die in een echt gesprek waren met iemand zonder hun telefoon te gebruiken, voelden zich veel gelukkiger dan degenen die dat gesprek hadden en tegelijkertijd iets op hun telefoon deden.

Afleiding en verveling

De ongelukkigere gevoelens worden vooral veroorzaakt door een gevoel van afleiding, wat kan leiden tot verveling. Verveling is normaal al niet prettig, maar tijdens een maaltijd al helemaal niet. Je bent dan helemaal niet bewust bezig met eten, en dus zit je veel minder snel vol. Gefocust eten maakt jou en je gezelschap blijer, maar ook je lichaam.

En natuurlijk, we begrijpen dat het verleidelijk is om je telefoon te gebruiken tijdens het eten, zeker als anderen dat ook doen (zó ongemakkelijk om dan maar een beetje in het rond te gaan kijken). Maar spreek anderen in plaats daarvan eens aan op hun gedrag en zeg dat je het gezelliger zou vinden om daadwerkelijk met ze te praten.

Misschien voelen ze zich betrapt, maar uiteindelijk is het alleen maar voor hun eigen bestwil.

Meer over (mindful) eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️