Zet je Instagram-notificaties uit en beland in de wondere wereld van rust
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F01%2Finstagramm-notificaties.jpg)
*Bliep*, en je telefoon licht op. Het is Instagram, je hebt er een volger bij. Snel even checken wie het is. Een kwartier later kom je erachter dat je al minutenlang als een zombie door Instagram aan het scrollen bent, gul likes uitdeelt en aan het wegdromen bent bij de dromerige plaatjes van anderen. Herkenbaar?
Weet jij eigenlijk hoeveel minuten (of uren) per dag je spendeert op je telefoon, en dan met name op dé app van dit moment: Instagram?
Hooked on the gram
Dat we allemaal te veel tijd doorbrengen op onze telefoon weten we nu wel. Hoewel ik me er überbewust van ben dat het beter zou zijn om minder op m’n telefoon te zitten, kan ik het tóch niet laten om soms veel te veel met dat stomme ding bezig te zijn. En ik ben niet de enige. We zijn er met z’n allen hartstikke verslaafd aan.
Bij zo’n 40 procent van de jongeren lijdt de nachtrust er zelfs onder, blijkt uit onderzoek. Van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar noemt 30 (!) procent zichzelf verslaafd. Niet zo gek dat zij zich verslaafd noemen, ze zitten namelijk zo’n 3 uur per dag op social media. Dat is 21 uur per week, bijna één hele dag. Yup, da’s even slikken.
Hoe komt het dat we zo verslaafd zijn aan die telefoon terwijl we wéten dat het slecht is?
Verslaving wordt in stand gehouden door apps
Dat is eigenlijk best logisch te verklaren. Apps worden namelijk zo ontwikkeld dat ze iets bieden wat jij ‘nodig’ hebt. Een app om eten te bestellen, om mee in contact te zijn met je vrienden of om ‘snaps’ te delen bijvoorbeeld.
Het zijn geen eerste levensbehoefte die worden vervuld natuurlijk, maar handig en leuk is het wél. En voor je het weet ben je ‘verslaafd’ ook al voelt dat soms niet direct zo.
Lees ook: Hoe zou het zijn als er geen likes meer te zien zijn op social media?
Met name de social media apps zijn door de jaren heen een belangrijke en eigenlijk onmisbare vorm van communicatie geworden. Daarbij komt dat apps zo worden ingericht dat we ze nodig blijven hebben, zodat je terug wilt blijven komen en de app wilt blijven gebruiken. Dat geldt voor games (die ook in app-vorm bestaan), maar ook voor veel andere apps.
Maar er zijn gelukkig verschillende manieren om van je verslaving af te komen of in elk geval minder naar je telefoon te grijpen.
Uit die notificaties
Bedrock’s Lisanne ging vorig jaar de uitdaging aan door de Instagram-app in z’n geheel te verwijderen. Best rigoureus al zei ze het zelf. Ze was ontzettend bang dat ze dingen zou missen (want hoe blijf zonder Instastories op de hoogte van wat je vrienden aan het doen zijn?), maar niets bleek minder waar.
Wat bleek? Een oase van rust overviel haar. Het feit dat ze niet up to date was van elke seconde van het leven van haar vrienden (en minder goede vrienden) vond ze prima, ze dacht er immers ook minder aan. Wil je je vrienden spreken, dan app of bel je ze.
Vind je vast ook interessant: Waarom stoppen met influencers volgen op je Instagram een héél goed idee is
Hallo, open mij!
Nu is het verwijderen van de Instagram app (waarbij je account overigens blijft bestaan) wellicht een grote stap en niet iets wat je op de lange termijn wilt, maar er is nog een manier – een iets minder drastische – om je Insta-verslaving een halt toe te roepen.
Namelijk het uitzetten van je notificaties, een tip waar ook Rutger Bregman van de Correspondent bij zweert. Heb jij er weleens bij stilgestaan hoe vaak je telefoon je roept? Hallo open mij, hallo iemand vindt je foto leuk, hallo, scroll door. En boem, voor je het weet ben je weer 20 minuten verder. Door minder geroepen te worden, kom je sneller uit de loop van je app-verslaving.
Impact op productiviteit
Niet alleen voeden de notificaties onze verslaving en zorgen ze dat we onze tijd verdoen, het is ook een groot probleem voor onze productiviteit. Op je werk, tijdens je studie of iets wat je doet voor jezelf. Eerder schreef Ernst-Jan Pfauth op Bedrock over ‘in de flow komen’, daaruit raken, maar dat we er óók weer in kunnen komen.
Eén van de manieren daarvoor is, schrijft hij, het bestrijden van afleiding: app-noticaties uitzetten dus. Zowel op je telefoon als op je laptop. Anders kom je nooit uit de vicieuze cirkel van: *bliep*, en weg concentratie.
Must read: Hoe we onze focus aan, maar vooral ook weer uit kunnen zetten: expert Mark Tigchelaar vertelt
Om stap voor stap te beginnen of voor wie niet de behoefte voelt om álle notificaties te blokkeren, probeer het bij de app die je het meest gebruikt, wat bij veel mensen die op social media zitten, Instagram zal zijn. Je doet het gewoon bij de standaard Instellingen op je telefoon.
Op die manier voorkom je dat je voor elke like, comments of wat dan ook naar je telefoon grijpt en even in de Insta-wereld verdwijnt.
En als je dan tóch op Instagram zit, dan kan je maar beter inspirerende accounts volgen, zoals van deze Instagram-accounts waar je vrolijk van wordt!
Meer social media?
- 6 tips om écht te minderen met social media
- Telefoonverslaving? Ga dan 21 dagen cold turkey (blijkt uit onderzoek)
- Zo houd je een digitale lenteschoonmaak