Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 31 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Een simpele mindful tool die we allemaal iets vaker zouden moeten gebruiken

Zelfhulpboeken, mindfulnesscursussen, yogaklasjes en meditatie. We zijn maar druk met mindful zijn. Toch is er een hele simpele manier die ons helpt de rust in ons hoofd te bewaren, die we soms makkelijk over het hoofd kunnen zien. En die’s vaak nog gratis ook.

Het is inmiddels al lang en breed bewezen dat groen gelukkig maakt. Planten zorgen voor een betere concentratie (handig voor op je werk!), verminderde stress én verlagen de kans op hart- en vaatziekten. En laten we vooral niet vergeten dat plantjes zorgen voor connectie met de aarde.

Natuur binnen handbereik

Omgeven zijn door groen heeft dus enorm veel voordelen, zowel voor je geest als voor je lichaam. Nu kan je elke dag door een park fietsen of planten thuis hebben staan, maar als je ze niet bewust ziet en opmerkt, zal het uiteindelijk weinig voor je doen. Maak je een wandeling over straat (al is het naar de appie en terug naar huis), sta dan eens stil bij die bebloemde struik, een bos bloemen voor een raam of de bomen die je onderweg tegenkomt.

Het dagelijks bewust zijn van de natuur om je heen is een handig hulpmiddel bij mindfulness. Als je even down time nodig hebt of wanneer het je even te veel wordt, is natuur áltijd een goede redder. Natuur is namelijk altijd in het hier en nu (je huisdier ooit horen piekeren over z’n relatie met de hond van de buren bijvoorbeeld?). Wanneer je de tijd neemt om er contact mee te maken (zij het een boom, bos of bloem), verwelkom je het nu even in je leven.

Must read: Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)

Anywhere, anytime

En waarom willen we dat? Leef je in het moment (zonder al te veel te piekeren over het verleden of de toekomst), dan zul je makkelijker kunnen omgaan met moeilijke situaties op je werk of bijvoorbeeld in je relatie. Je zult makkelijker het gesprek kunnen aangaan en bij jezelf kunnen blijven. Wanneer we de staat van bewustzijn bereiken, zijn we in staat de dingen om ons heen waar te nemen en te accepteren zoals ze zijn, zonder oordeel.

Dat een boswandeling meer dan goed doet, weten ze ook in Japan. Daar is er zelfs een term voor ‘jezelf onderdompelen in de natuur’, namelijk: forest bathing. Dan neem je écht uitgebreid te tijd te zijn met de natuur en al haar geluiden, bewegingen en geuren. Even stilstaan bij de schoonheid van een boom, de bloemen die in de struik voor je deur bloeien of genieten van de bos bloemen in je huis is daarentegen een stuk laagdrempeliger. Het leuke (en vooral makkelijke) hieraan is, is dat je het altijd kan, waar je ook bent en hoe laat het ook is.

Lees ook: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Steeds als je een plant ziet, laat het een herinnering zijn om dankbaar te zijn. Neem de natuur op met al je zintuigen. Neem de tijd om alle details in je op te nemen (de bladeren, de textuur, de boomschors).

Maar wat als je even geen natuur bij je in de buurt hebt? Visualiseer het. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar geluk en probeer je je quarterlifecrisis zonder al te veel kleedscheuren door te komen? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de eerste aflevering expert en gelukspsycholoog Josje Smeets.

Spoiler: ze vertelt waar geluk allemaal mee samenhangt en wat je vooral wel en níét wilt doen. Luister je mee?

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Een simpele mindful tool die we allemaal iets vaker zouden moeten gebruiken
Sluiten