Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 8 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Een simpele keukentruc: groentebouillon maken van overgebleven groenten

Food waste: zó zonde en zó onnodig! Er bestaan namelijk ontelbaar veel manieren om aan de slag te gaan met restjes eten die je anders zou weggooien. Je kan bijvoorbeeld easy peasy een heerlijke groentebouillon trekken van overgebleven groenten.

Broodpudding maken van oud brood, pesto maken van een zakje overgebleven sla of een zero waste fruitcake: er zijn genoeg manieren om restjes eten lekker op te maken.

En daar zijn we heel erg blij mee, want wist je dat eenderde van ons eten dat jaarlijks wordt geproduceerd, in de prullenbak belandt? Dat is 1,3 miljard ton in totaal. Wat een hallucinant cijfer, als je er zo over nadenkt.

Voedselverspilling in een notendop

En als je nog meer met je neus op de feiten gedrukt wil worden: wij Nederlanders gooien elk jaar voor ongeveer €2,5 miljard aan voedsel weg. Per huishouden is dat ruim €340 en per persoon €150. Dat komt neer op 50 kilo per persoon. Daarnaast verspillen producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten ook nog eens zo’n €2,5 miljard aan voedsel.

Lees ook: Het zero waste-leven van Ineke, eigenaresse van Delicious Food: ‘Als je er bewust over nadenkt, ben je al op de goede weg’

De totale voedselproductie in Sub-Saharaans Afrika is 230 miljoen ton. Jaarlijks verspillen consumenten in rijke landen bijna evenveel voedsel: 222 miljoen ton. Dit soort feiten kan je toch moeilijk negeren? Het liefst roepen we dan ook zoveel mogelijk mensen op om vaker gebruik te maken van restjes en minder (onnodig) eten weg te gooien.

Tip: groenten bouillon maken

Het klinkt zo logisch en toch vergeten we vaak dat we overgebleven groenten prima kunnen verwerken tot lekker eten, zoals een bouillon. Dat is trouwens niet alleen goed in het kader van voedselverspilling maar de bouillon zal ook lekkerder zijn dan diegene in de supermarkt en je bespaart er een hoop geld mee.

Stap 1: maak een voorraadje aan in je diepvries van groenten (maar eventueel ook restjes vlees of vis) die je niet meer gaat opeten of die bijna slecht worden. Ook de steeltjes van groenten (of andere delen die je normaal zou weggooien) zijn geweldige smaakmakers die je hierin kan bewaren, zoals de steel van een broccoli of de bladeren van bloemkool.

Stap 2: Na een paar weken (of misschien zelfs eerder) zal je voldoende hebben om al je bewaarde restjes groenten te ontdooien en in een grote pan aan te bakken in wat olijfolie. Kruid af met zout en peper en vul de pan daarna met water.

Stap 3: Laat ongeveer een uurtje pruttelen op het vuur en laat vervolgens een beetje afkoelen. Proef de bouillon en voeg eventueel meer smaakmakers toe. Denk aan meer zout en peper, maar ook aan edelgistvlokken, laurier, tijm, oregano, rozemarijn,…

Stap 4: Ben je tevreden met de smaak, schep de groenten dan uit de soep en haal de bouillon eventueel nog eens door de zeef.

Stap 5: Bewaar de bouillon in een weckpot of in een bakje. Vries eventueel opnieuw in of bewaar in de koelkast voor een week.

Je kunt de bouillon natuurlijk in pure vorm drinken, maar evengoed kan je hem ook gebruiken als basis voor soepen, curry’s of noedels.

Heb je dit geprobeerd? Vergeet niet om anderen te inspireren met deze tip tegen food waste. Samen kunnen we het verschil maken.

Meer duurzame keukentips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️