Jeroen Sturing
Jeroen Sturing Column 7 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #2 Een buitenaardse liefde

Het is juni en de liefde bloeit. Het grootste cliché klopt: het gevoel van verliefdheid is onbeschrijfelijk. Songwriters, dichters, filmmakers en andere creatievelingen proberen het gevoel al sinds mensenheugenis tevergeefs te vatten. Het zijn ook deze creatievelingen die mij zo lang zó deden verlangen naar de liefde.

Een verlangen zo groot dat het mij lange tijd gigantisch in de weg zat. De zoektocht werd een obsessie. Een supermarkt caissière die naar mij lacht? ‘Misschien vindt ze me wel leuk!’ Meer was er niet nodig voor een beetje hoop. Niet heel handig als je 7 jaar lang met leuke, blonde kassières werkt.

Het onmogelijke is bereikt

Nu heb ik eindelijk mijn langverwachte relatie te pakken en het voelt goed. Het is een bloedhete zomermaand en we genieten. Bootje varen op een zonovergoten en verlaten meer, een zomers biertje op een terrasje, af een toe de verkoeling opzoeken in de bioscoop bij Elton John’s Rocketman.

Een Rocketman, zo voel ik mij ook. Ik heb het onmogelijke bereikt: ik ben gek op een geweldige vrouw, die nét zo gek op mij is. Een buitenaards gevoel.

Lees ook Jeroen’s eerste column: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen

Claire vertelt mij alles wat ik weten wil over haar stoornissen. Want, zo leer ik, anorexia nervosa komt nooit alleen: “In de eetstoorniskliniek is mijn dwang toegenomen en doordat ze dat toen niet hebben aangepakt, blijft dat altijd bij mij.”

Later zou ik pas doorkrijgen dat dit symbool staat voor een serieus probleem in de geestelijke gezondheidszorg. Op dit moment, had ik nog geen idee. Een dwangstoornis? Ik kan me er eigenlijk geen voorstelling bij maken. Niemand die het niet heeft kan dat.

Dwangstoornissen

Of ik wil weten wat haar dwanghandelingen zijn? “Nee”, antwoord ik, “als ik ze weet ga ik erop letten en dat wil ik niet.” Achteraf gezien had het niet veel uitgemaakt. Het was een hele naïeve gedachte. Ik zou er toch wel achter komen. Natuurlijk kom je achter de dwanggedachten van je partner.

Achteraf gezien stond de eerste gewoon zwart op wit in haar dating profiel, daar waar het allemaal begon. Ze beschreef dat ze pizza van de korst naar de binnenkant eet, in plaats van andersom. Grappige manier toch? Iedereen heeft bijzondere gewoontes en manieren die die persoon juist extra leuk maakt. Claire heeft er gewoon wat extra.

Jeroen Sturing (24) is partner van Claire, die worstelt met een depressie, een dwangstoornis en een persoonlijkheidsstoornis. In deze columnserie beschrijft hij de leuke en minder leuke dingen van zijn bijzondere relatie. Samen hebben ze de podcast Stoorzender.

Meer over mentale gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️