Jeroen Sturing
Jeroen Sturing Column 24 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen

Ik ben een enorme romanticus, maar een relatie? Daar kwam het nooit van. Als ‘romanticus’ een beroep was, dan was ik al 23 jaar werkloos. Met vlag en wimpel geslaagd voor de opleiding, maar dat wat ik leerde uit films, series en romans heb ik nooit in de praktijk kunnen brengen.

Natuurlijk; 23 jaar is wat gechargeerd, maar het duurde lang. In mijn zoektocht versleet ik een kruiwagen vol datingapps, wat leidde tot een vrachtwagen aan mislukte dates. ‘Ik heb een hele leuke avond met je gehad en je bent een hele leuke jongen. Maar…’ En dus kwam het al eigenlijk nooit tot date nummer twee. Laat staan tot de slaapkamer.

De Datingapp

Afgelopen zomer probeerde ik de datingapp ‘Hinge’ uit. Met de moed der wanhoop zeggen ze dan. Ik was moe van het digitale flirten en nam de zoveelste app dus ook totaal niet serieus. Wie had gezegd dat ik hierna nooit meer een datingapp zou gaan gebruiken, had ik voor gek verklaard.

Lees Jeroen’s tweede column: Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #2 Een buitenaardse liefde

Ene Claire van 20 stuurde mij als allereerste match een berichtje. De gulle lach uit haar foto’s was ontwapenend. Ik reageerde meteen en toen ging het hard. Erg hard. Binnen een uur zat ik in de bus, onderweg naar haar appartement – wat later ons appartement zou worden. ‘Friends’ kijken, was de afspraak.

“‘I’ve (b)eaten anorexia’ stond erop”

Tijdens de busrit vond ik haar Facebook-profiel. Ik scrolde wat en zag een foto van een mooie meid met een enorme taart voor zich. ‘I’ve (b)eaten anorexia’ stond erop.

Ook lezen: Desirée had een eetstoornis: “Anorexia lijkt soms iets wat je even twee weken kunt uitproberen”

‘Oké’, dacht ik, ‘ik ben onderweg naar een meisje dat anorexia heeft gehad’. En eigenlijk was dat het wel. Meer aandacht gaf ik er niet aan. Ik zat vooral met mijn hoofd bij de dame waar ik naar onderweg was, en waar ik een gezellige avond mee mocht gaan beleven.

Een gezellige avond was het. Het voelde zo vertrouwd, dat we 9 maanden later nog steeds samen zijn. De bloedmooie Claire blijkt nog mooier dan gedacht en is ook nog eens heel erg leuk. Mijn geluk kan niet op, en de romanticus in mij mag aan het werk.

Maar die anorexia-taart, blijkt voor een veel groter probleem te staan. Niet iets waar je achteraf gezien zomaar even overheen zou scrollen.

Jeroen Sturing (24) is partner van Claire, die worstelt met een depressie, een dwangstoornis en een persoonlijkheidsstoornis. In deze columnserie beschrijft hij de leuke en minder leuke dingen van zijn bijzondere relatie. Samen hebben ze de podcast Stoorzender.

Meer over mentale gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Leven met de psychische stoornissen van je vriendin: #1 – De signalen
Sluiten