Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Betere wereld 2 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Fan van mealpreppen? Zo maak je je Tupperware bakjes goed schoon

Als we ergens niet van houden, dan is het voedselverspilling. Onze voorraadkast ligt dan ook vol met bakjes om leftovers van ontbijt, lunch en diner te bewaren voor een later tijdstip. Hartstikke duurzaam, maar wél vervelend als die rode pastasaus vlekken er niet meer uit gaan…  Om over die muffe geur nog maar te zwijgen.

Waarschijnlijk herken je het wel. Je bent vergeten om een bakje schoon te maken, waardoor er nu een penetrante voedselgeur in jouw bakje hangt. Deze geur gaat gepaard met vlekken die je er met geen mogelijkheid meer uitkrijgt.

Tupperware schoonmaken met een krant

Hoe krijg je die vieze vlekken weer uit jouw herbruikbare bakjes? Wij kregen het antwoord van Roomed.

Geur uit plastic bakje verwijderen

Soms blijft een geur van een gerecht aanwezig in het plastic bakje hangen. De vaatwasser heef je bakje al grondig onder handen genomen, maar de geur is nog niet weg. Sterker nog, de geur wordt alleen maar muffer of scherper. Vooral bij vers gesneden ui en knoflook hebben we dit vaak. Hoe je die geur er tóch uitkrijgt? Simpel: met een oude krant.

Dat klinkt misschien gek, maar laat het ons uitleggen. Plastic is een poreus materiaal dat snel geurtjes opslaat. Een krant neemt ook gemakkelijk geurtjes op. Als je in het bakje een paar proppen krantenpapier legt, is de kans groot dat de geur uit het bakje trekt en de krant de nare geurtjes in zich opneemt.

Laat de proppen minstens een nacht in het bakje liggen. De krant gooi je vervolgens gewoon bij het oud papier, en jouw plastic bakje is weer als nieuw.

Geur verwijderen met water en zout

Helpt dat niet (genoeg)? Dan kan je altijd nog aan de slag gaan met water en zout. Strooi flink wat zout in je bakjes, en vul deze tot de rand met heet water. Doe de deksel erop en wacht weer een nacht. Grote kans dat de geur, hoe sterk die eerst ook was, nu wél weg is.

Hardnekkige vlekken uit je plastic bakje krijgen

Dat citroen een goede vitaminebom is en je er lekker mee kunt koken, wisten we al. Dat je ook goed kunt schoonmaken met citroen is nieuw voor ons.

Je gaat als volgt te werk: knijp een halve citroen uit in een bakje waar hardnekkige vlekken in zitten. Knijp de citroen leeg totdat er een klein laagje in staat, en doe de deksel erop. Check even dat de deksel goed vast zit, en schud het bakje even goed zodat het citroensap in het hele bakje zit.

Het plastic bakje zet je ondersteboven in de zon. Een zonnige vensterbank is bijvoorbeeld ideaal. Haal het bakje na een paar uur uit de vensterbank, en spoel het bakje goed om met water. De vlekken zijn als sneeuw voor de zon verdwenen.

Mealpreppen doe je zo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fan van mealpreppen? Zo maak je je Tupperware bakjes goed schoon
Sluiten