Tessa Ham
Tessa Ham Duurzaamheid 14 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

We spenderen een groot deel van ons leven op ons werk. Het is dan ook niet gek dat jij deze tijd wil besteden bij een bedrijf waar je impact maakt. Een bedrijf die purpose boven profit stelt, waar je echt een verschil kan maken en die goed is voor het milieu en de mens. Maar hoe kom je aan zo’n baan met betekenis? Waar vind je duurzame vacatures?

3 tips voor als je een baan met betekenis belangrijker vindt dan een dik salaris en een auto van de zaak.

Zoek uit wat je wilt

Je weet dat je een baan met betekenis wil. Maar wat geeft jou nou echt voldoening? Waar zit je het best op je plek? Het is goed om voor jezelf te bedenken of je bijvoorbeeld in een groot of klein bedrijf aan de slag wil gaan. Wil je bij een bedrijf werken die duurzaamheid als grondslag heeft of wil je juist een vervuilend bedrijf helpen te verduurzamen?

Tip: zit je bij je huidige werkgever op zich goed op je plek, maar wil je meer impact maken? Zoek dan eerst uit of en wat je kan veranderen in je huidige baan.

Lees ook: Hoe overtuig je je kantoor van een duurzamere lunch?

Duurzame vacaturebank

Allereerst kan je een poging wagen op normale vacaturewebsites door zoekwoorden als ‘duurzaam’, ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) of ‘sustainability’ te gebruiken. Geen geluk? Er zijn ook speciale ‘groene’ duurzame vacaturewebsites:

 • Greenjobs: Greenjobs is een duurzame vacaturebank waar werkzoekenden en werkgevers met een hart voor duurzaamheid elkaar vinden.
 • Duurzame Vacaturebank: de naam verklapt al dat ook dit een vacaturesite is, waar je vacatures kunt vinden van bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan.
 • OneWorld: OneWorld ken je misschien als een journalistieke website die zich inzet voor een duurzamere én eerlijkere wereld. Op de website zijn tal van vacatures te vinden die precies dezelfde missie hebben.
 • Sustainable Talent: naast duurzame vacatures, kan je bij Sustainable Talent terecht voor loopbaanbegeleiding.
 • Young Capital: bij Young Capital is een aparte pagina te vinden met duurzame vacatures.
 • Sustainable jobs: sinds kort ook een speler in de duurzame vacature markt.

Andere duurzame vacatures vinden

Lang niet alle duurzame vacatures zullen op een vacaturebank geplaatst worden. Daarom is het verstandig om goed research te doen naar duurzame ondernemingen waar je zou willen werken. Vervolgens kun je een open sollicitatie sturen of de ondernemingen blijven volgen om als eerste op de hoogte te zijn van openstaande vacatures.

Waarschijnlijk poppen er meteen een paar mooie bedrijven in je hoofd op. Wil je je zoektocht uitbreiden? Op de volgende websites vind je overzichten van ondernemingen met impact die je misschien nog niet kende.

 • MVO Nederland: een overzicht van meer dan 2.000 bedrijven die allemaal maatschappelijk verantwoord ondernemen.
 • Social Enterprises NL: een overzicht van sociale ondernemingen die allemaal de grondslag ‘impact first’ hebben.
 • Sustainability Yearbook 2020: elk jaar publiceert beleggingsspecialist RobecoSAM het Sustainability Yearbook. Hierin staan meer dan 100 beursgenoteerde bedrijven die hoog scoren op het gebied van duurzaamheid.
 • LinkedIn-groep Duurzaam ondernemen/MVO Professionals: een netwerkgroep voor professionals op het gebied van duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. De groep heeft meer dan 27.000 leden!
 • Als je begeleiding wilt om uit te zoeken wat je wilt kun je terecht bij BetekenisBaan. Zij helpen je om helder te krijgen wat voor duurzame impact je wilt maken, wie je bent en hoe je concrete stappen kunt zetten.

Meer doen? Dit is wat jij nú kunt doen tegen klimaatverandering

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️