Joanne Wienen
Joanne Wienen Better World 14 sep 2016
Leestijd: 5 minuten

Dit is wat jij nú kunt doen tegen klimaatverandering

Het gaat niet goed met onze planeet, zoveel is duidelijk. Door de toename van koolstofdioxide (CO2) neemt de gemiddelde temperatuur binnen de atmosfeer langzaam toe. Dat klinkt onbenullig, maar heeft allerlei dramatische wendingen tot gevolg. Hoe dat precies zit, beschreven we vorige week. In het kort: overstromingen, droogte en natuurrampen staan ons al te wachten als de CO2-uitstoot nú stopt met toenemen. Helaas is het tegendeel aan de hand: in de afgelopen veertig jaar is er meer CO2 uitgestoten dan ooit en dat neemt alleen maar toe.

We’ve got a problem

You get the picture. Er is een groot probleem, daar moet iets aan veranderen. Maar hoe in godsnaam? De mensheid blijft groeien, net als de welvaart in landen als India en China.

En de eerste auto die een Indiër zich kan permitteren zal geen Tesla zijn. En wat voor zin heeft het als wij en masse ons afval scheiden, terwijl plastic verpakkingen in andere delen van de wereld achteloos in de berm gemikt wordt?

Doe iets!

Het zijn reële vragen die door ons aller hoofd schieten als het om deze kwestie gaat. Maar toch is íets doen nog altijd beter dan niets doen. Daarom hebben we op een rij gezet wat we wél kunnen doen om samen te proberen onze aardbol te redden, van grote dingen als een ander dieet aanleren tot iets kleins als kranten in je lege vriezer proppen.

Een lijst die verre van volledig is, maar in ieder geval een stap in de goede richting is.

Word veganist (of eet in ieder geval zo min mogelijk dierlijke producten)

De productie van vlees en dierlijke producten als melk en eieren zorgt voor veel uitstoot van CO2 en methaan. Dit heeft de allergrootste impact op ons klimaat. Meer nog dan alle auto’s, treinen, vliegtuigen en schepen bij elkaar.

Een feit waar veel beleidsmakers en overheden weinig aandacht aan besteden, vooral doordat zij zich niet bepaald geliefd maken als ze de waarheid zeggen: als we echt iets willen veranderen aan het klimaat, zullen we resoluut moeten stoppen met het consumeren van vlees en zuivel.

Geen populaire boodschap, wel de waarheid. Is een volledig plantaardig dieet nog een brug te ver, dan is het in ieder geval een begin om een aantal vleesvrije dagen in de week te hebben (of ga een maand vegan om te ervaren dat het helemaal niet zo moeilijk is als het misschien lijkt!). De kleinste veranderingen maken het verschil

Koop slim in

Wie het klimaat wil helpen door middel van eetgedrag doet er goed aan vooral producten uit de streek en uit het seizoen te kopen. Aardbeien laat je in hartje winter dus liever staan en spruitjes juist in de zomer.

Er zijn tal van seizoenskalenders waarop je kunt zien welke groenten en fruit wanneer in seizoen zijn. Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje, zodat je geen zinloze inkopen doet en uiteindelijk minder weggooit.

Ga anders van A naar B

Pak zo vaak mogelijk de fiets. Als je dan toch met de auto gaat, kijk dan of je deze kan delen met anderen. Hier zijn speciale apps en websites voor, zoals deelauto.nl of mywheels.nl. Een elektrische auto is altijd een duurzamere keuze.

Neem je vakanties onder de loep

Vliegen is door de hoge uitstoot van broeikasgassen een van de slechtste dingen die je kunt doen voor het klimaat. Ga je op vakantie? Kies dan het liefst voor bestemmingen dichtbij die met de auto of trein te bereiken zijn.

Ga je toch verder weg? Probeer de uitstoot dan te compenseren door te investeren in duurzame energie of bosaanplant.

Lees ook: Je vliegticket compenseren, betekent dat dat je nu schuldvrij kan vliegen?

Duurzame energie

Stem groen, dus op politieke partijen die voor zonne- en windenergie zijn. Het is zinvol om zelf in grote zonne-energie projecten te participeren, bijvoorbeeld op daken van voetbalstadions.

Er zijn hier tal van mogelijkheden voor. Maar het kan natuurlijk ook kleinschaliger, door zelf duurzame energie op te wekken op je dak of in de tuin bijvoorbeeld.

Werp een blik in de diepvries

Een volle diepvries koel houden, kost minder energie dan een lege. Is jouw diepvries halfleeg? Prop er dan een stel kranten bij of leg flessen water in de vriezer als opvulling. Klinkt gek, maar zo verbruikt je vriezer dus minder energie.

Gezellig in het donker

De winter betekent: vroeg donker, meer lichten aan. Maar als je 5 lichten in je huis uitdoet als je ze niet nodig hebt, bespaar je wel 400 kg CO2-uitstoot per jaar. En 60 euro op je energierekening, ook niet verkeerd.

Doe de stekker-check

Geef toe, hoeveel apparaten in je huis staan altijd op stand-by? En wie laat er nu niet de telefoonoplader gewoon in het stopcontact zitten? Het lijkt onbenullig, maar toch is het slim hierop te letten.

Een tv-toestel dat 3 uur wordt gebruikt en de rest van de dag op stand-by staat, verbruikt namelijk circa 40 procent van zijn energie in stand-by. En alle apparaten blijven stroom verbruiken zolang de stekker in het stopcontact zit. Eruit dus!

Stel de temperatuur van je koelkast en vriezer goed af

De ideale temperatuur van een koelkast staat op 1 tot 4 graden. Een diepvries hoort op -18 graden. Elke graad lager verhoogt enkel het energieverbruik (met ongeveer 5 procent), terwijl je eten niet beter bewaard blijft.

Was minder en kouder

Wasmiddelen zijn tegenwoordig super efficiënt. Dat is fijn, want daardoor zijn hoge temperaturen voor je vuile was of vaat niet nodig. Laat je was vervolgens gewoon aan de waslijn drogen. Een gemiddelde wasdroger veroorzaakt namelijk ruim 3 kilo aan CO2-uitstoot.

Meer lezen: Wegkijken kan niet meer: waarom er nu iets moet veranderen.

Plant een boom

Planten en bomen zien er niet alleen geweldig uit, maar zijn ook nog eens geweldig goed voor onze wereld. Een boom absorbeert per jaar namelijk gemiddeld 6 kilo CO2. In de loop van 40 jaar komt dat neer op ongeveer 250 kilo CO2.

Wat je ook wilt weten over het klimaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Dit is wat jij nú kunt doen tegen klimaatverandering
Sluiten