WorkJuice
WorkJuice Betere wereld 28 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe overtuig je je kantoor van een duurzamere lunch?

Zeker bij grotere organisaties die al jaren bestaan, is het vaak droevig gesteld in de kantine en kan je kiezen tussen de kroket of het broodje rosbief. Wil je toch vegetarisch eten? Dan is er altijd de tuinkruiden bouillon nog.  Hoe overtuig je je kantoor er nou van dat een duurzamere lunch beter is voor het milieu én de gezondheid van de werknemers?

We maakten een stappenplan om je baas of leidinggevende ook enthousiast te krijgen voor een duurzame lunch.

Stap 1: Begin bij jezelf

En dan bedoelen we niet alleen dat jij in de kantine moet kiezen voor de vega optie of je eigen duurzame lunch moet meenemen. (Want hoe minder mensen de niet-duurzame optie kopen, hoe meer dat aantoont dat ze een vernieuwingsslag moeten maken.) Vraag actief om meer gezonde, vegetarische of vegan opties. In een klein kantoor zullen ze daar zeker gehoor aan geven.

Maar ook bij een grotere organisatie heeft dit zeker effect. Geef daarom niet op na één keer vragen en roep je collega’s op hetzelfde te doen. Hoe meer vraag er is, hoe eerder er duurzamere opties in de kantine zullen komen. Of hoe eerder er bijvoorbeeld plantaardige melk bij de barista van het gebouw is te krijgen.

Er zijn inmiddels zoveel mensen die zich bewust zijn van de impact die wij hebben op het milieu, dat jij echt niet de enige bent die juicht bij een duurzame verandering.

Stap 2: Verzamel bewijzen

Doe je research. Er zijn namelijk genoeg onderzoeken die aantonen dat een duurzamere lunch niet alleen voordelig is voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de werknemers. Duurzaamheid en gezondheid gaan vaak hand in hand. Verse, onbewerkte groentes zijn natuurlijk een stuk beter voor je lijf dan gefrituurde snacks.

Ook interessant: De meest gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval

Erg interessant is een onderzoek dat in 2018 werd gedaan. Hieruit bleek dat gasten niet minder tevreden zijn als er meer groenten en minder vlees wordt gebruikt in het bedrijfsrestaurant. Het onderzoek werd uitgevoerd door Wageningen Economic Research, het Louis Bok Instituut en onderzoeksbureau Greendish op tientallen locaties door het hele land.

Zo lang het alternatief waarin meer groenten en minder vlees waren verwerkt op een aantrekkelijke manier werd gepresenteerd, nam de tevredenheid van de gasten niet af. Sterker nog, die steeg zelfs een beetje. Wat blijkt: de hoeveelheid vlees op bijvoorbeeld een broodje is voor gasten ondergeschikt aan de totale smaakbeleving. Om de lunch te verduurzamen gingen de koks aan de slag met gegrilde groenten, kruiden en gekiemde plantjes.

Stap 3: praat met je baas of leidinggevende

Als iedereen denkt dat ze geen verandering teweeg kunnen brengen, omdat je maar één persoon bent in een organisatie, zal er natuurlijk nooit verandering komen. Vind je het spannend om in je eentje duurzaamheid aan te snijden bij je baas of leidinggevende? Vind dan eerst collega’s die er hetzelfde over denken en klop daarna samen aan.

Dan is het natuurlijk een kwestie van je baas of leidinggevende overtuigen dat de lunch duurzamer moet worden. Gelukkig heb je bij stap 2 al een hoop bewijzen verzamelt waar hij of zij toch echt niet omheen kan. En vergis je niet: duurzaamheid maakt steeds vaker onderdeel uit van strategieën, waarden en de operatie van organisaties.

Stap 4: zet een taskforce op

Heb je je leidinggevende of baas enthousiast gekregen? Deze tip kwam al voorbij in een artikel over minder afval op werk, maar zet een taskforce op die zich richt op duurzaamheid in het gebouw. Als er een akkoord is, kan je een oproepje zetten op Intranet, Slack of welk intern programma jullie dan ook gebruiken.

Met deze taskforce kunnen jullie vragen gaan beantwoorden die de organisatie misschien heeft. Hoe zorgen jullie er inderdaad voor dat alle werknemers tevreden blijven? Hoe zorgen jullie ervoor dat een duurzame lunch niet veel duurder wordt?

Hopelijk lukt het je om een duurzame verandering teweeg te brengen binnen het bedrijf! En mocht je bij stap 3 stranden, dan heb je er wel alles aan gedaan. Je zal zien dat steeds meer organisaties op korte termijn gaan nadenken over duurzaamheid en een duurzamere lunch. Klimaatverandering is een probleem waar we niet meer omheen kunnen.

Meer doen? Dit is wat jij nú kunt doen tegen klimaatverandering

Meer over het werkende leven?

Tegenwoordig lijkt het bijna alsof iedereen zijn droombaan heeft bemachtigd en elke 25-jarige al minstens een boek heeft geschreven of een TED Talk heeft gegeven. Ondertussen struggle jij om de balans te behouden tussen je carrière, je vrienden en je gezondheid. Op zusje WorkJuice vind je alles wat je moet weten om het beste uit jezelf te halen, maar word je er ook aan herinnerd dat je echt niet net na je afstuderen CEO hoeft te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Hoe overtuig je je kantoor van een duurzamere lunch?
Sluiten