Kim van den Oord
Kim van den Oord Voeding 12 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Choco lovers opgelet: dit zijn de gezondheidsvoordelen van (rauwe) cacao

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: I’m a sucker for chocolate. Heerlijk, een stukje chocolade op z’n tijd, maar het is helaas niet de meest gezonde snack. Toch hoef jij je na het eten van een stukje (pure) chocolade echt niet meteen schuldig te voelen. Chocolade is namelijk gemaakt van cacao en aan dit multifunctionele goedje kleven heel veel gezondheidsvoordelen.

Zo wordt rauwe cacao niet alleen gezien als een superfood dat een positieve werking heeft op onze lichamelijk en geestelijke gezondheid, maar wordt cacaoboter ook gebruikt in natuurlijke cosmetica vanwege haar hydraterende werking.

Wat is (rauwe) cacao?

Wanneer er over cacao wordt gepraat, wordt er meestal cacaopoeder of -boter bedoeld. Cacao wordt gemaakt van de cacaoboon, die groeit aan de cacaoboom. Onder hoge druk wordt er massa uit de boon geperst, waardoor de cacaopoeder en -boter ontstaat.

Fun fact: de cacaoboom bloeit vrijwel het hele jaar door en draagt daarom ook constant vruchten.

De boter en poeder worden beiden gebruikt als grondstof voor allerlei cosmetische en eetbare producten. Zo is rauwe cacaopoeder de grondstof voor chocolade in de puurste vorm en het is dan ook de rauwe cacao die de meeste gezondheidsvoordelen en voedingsstoffen draagt.

Rauwe cacao versus chocolade

All right, als cacao de grondstof voor chocolade is, dan bevat chocolade dus veel voedingsstoffen? Helaas, (rauwe) cacao is niet hetzelfde als chocolade. Voor rauwe cacao worden de cacaobonen via een koude persing geperst en wordt het vervolgens koud gemalen. Op deze manier blijven er zoveel mogelijk aanwezige voedingsstoffen bewaard.

Voor chocolade worden de cacaobonen echter verhit waardoor er veel voedingsstoffen verloren gaan. Daarnaast bestaat chocolade niet alleen uit cacaobonen, maar worden er ook veel suikers, melk, vetten en conserveringsmiddelen toegevoegd. En het zijn deze toegevoegde smaakmakers die chocolade minder gezond én verslavend maken.

Ook interessant: Voilà: heel goede redenen om meer chocolade te eten

Gezondheidsvoordelen van rauwe cacao

Terug naar de rauwe cacao, want neem je cacao die zo weinig mogelijk bewerkt is, dan zitten er wel degelijk – wetenschappelijke bewezen! – gezondheidsvoordelen aan. Wij zetten 5 voordelen voor je op een rijtje:

1. Cacao is rijk aan antioxidanten

Cacao zit vol antioxidanten en bevat vooral veel flavonoïden; een sterke soort antioxidant. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten.

2. Het bevat essentiële mineralen

Cacao bevat allerlei essentiële mineralen die nodig zijn voor stofwisselingsprocessen en een optimaal zuurstofgehalte in ons bloed. Zo bevat rauwe cacao flink wat magnesium, wat belangrijk is voor je hersenen, je stofwisseling en je immuunsysteem.

Naast magnesium bevat cacao ook veel koper en ijzer, die allebei erg belangrijk zijn om het zuurstofgehalte in je bloed op peil te houden.

3. Cacao bevordert je geestelijke gezondheid

Naast antioxidanten en mineralen bevalt cacao ook fenylalanine, een stofje dat in je lichaam wordt omgezet tot dopamine. Dopamine zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en ken je waarschijnlijk ook wel als het gelukshormoon.

Zo bevordert dopamine op een positieve manier de geestelijke gezondheid, verhoogt het je libido en motiveert het ons om in actie te komen.

4. Cacao als anti-hoestmiddel

In cacao zit nog een ander voordelig stofje, namelijk theobromine. Dit stofje helpt verzachtend wanneer je veel moet hoesten en brengt na inname een beschermend en laagje aan achterin je keel. Zo melden onderzoekers zelfs dat theobromine effectiever schijnt te zijn bij hoesten dan codeïne, dat in bepaalde hoestmedicatie zit.

5. Cacao beschermt je huid

We schreven hierboven al dat cacaoboter ook vaak in cosmetische producten wordt gebruikt vanwege de sterk hydraterende werking. Zo is cacaoboter rijk aan de vitaminen K – die je huid versterkt en zorgt voor soepelheid en vitamine E – die je huid beschermen tegen vrije radicalen en vroegtijdige huidveroudering.

Ook interessant: 5 goede huidverzorging gewoonten om aan te leren (op elke leeftijd)

Maar ook door inwendig gebruik beschermt cacao je huid. De antioxidanten in cacao vangen namelijk ook nog eens de schadelijke deeltjes die je lichaamscellen verouderen. Op deze manier vertraagt cacao de ontwikkeling van rimpels en het ontstaan van pigmentvlekken.

Cacao toevoegen aan je voedingspatroon

Wil je profiteren van de gezondheidsvoordelen van cacao? Dan is het dus de kunst om cacao binnen te krijgen die zo weinig mogelijk bewerkt is. Een guilt free manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen is door rauwe cacao toe te voegen aan je voedingspatroon.

Vermeng wat rauwe cacaopoeder door je smoothiebowl, havermout of of lauwe melk. Let er op dat de cacaopoeder niet te hoog wordt verwarmt (door er bijvoorbeeld mee te bakken), anders gaan er voedingsstoffen verloren.

Toch liever een stukje chocolade? Kies dan voor chocolade die minstens 70 procent cacao bevat. Want: hoe hoger het percentage cacao, hoe hoger de concentratie antioxidanten en voedingsstoffen én hoe minder ruimte er is voor toegevoegde suikers.

Meer over chocolade?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️