Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Better World 24 apr 2018

Yes: Amsterdam krijgt de eerste duurzame chocoladefabriek ter wereld

Hartstikke leuk, gezond eten en zo – maar als puntje bij paaltje komt, kunnen we niet ontkennen dat we stiekem ook een groot talent hebben voor ‘zo snel mogelijk repen chocolade wegwerken’ (iemand moet het doen). Helaas is chocola niet altijd even goed voor de wereld: niet alleen werken er heel veel kindslaven op cacaoplantages, maar er gaat ook tropisch woud verloren en bij de productie ontstaat veel organisch afval. Bovendien kost de productie van chocola aardig wat energie. Maar we hebben geluk: in Amsterdam opent de eerste duurzame chocoladefabriek ter wereld. Yes!

De nieuwe chocoladefabriek van Chocolatemakers gaat namelijk helemaal draaien op duurzame energie, schrijft Het Parool. Alle energie komt van de zonnepanelen die op het dak worden gelegd. De fabriek wordt op dit moment gebouwd in het Westelijk Havengebied; het doel is om er jaarlijks zo’n 200 ton chocolade te gaan produceren.

Dit vind je vast ook leuk: Amsterdam zet als eerste stad ter wereld stappen richting een plasticvrije supermarkt.

Duurzame chocolade

Dat is niet de eerste stap die Chocolatemakers zet om te verduurzamen – integendeel, in 2014 werd het merk al uitgeroepen tot duurzaamste mkb’er (midden- en kleinbedrijf) van Amsterdam. Dat komt onder andere doordat ze hun cacao per zeilschip invoeren, maar ook gebruiken ze tweedehands materialen voor machines en recyclen ze van alles. Van de gebruikte cacaodoppen wordt cacaothee gemaakt, of ze worden  bijvoorbeeld als compost gebruikt. Daarnaast wordt de cacao biologisch geteeld, en de (composteerbare) verpakkingen bedrukt met bio-inkt.

Ook werken ze samen met boeren in Congo, de Dominicaanse Republiek en Peru om hen een eerlijke prijs te kunnen geven voor de cacao. Daarmee wordt geïnvesteerd in een goed inkomen voor lokale bewoners, die daardoor geen hout meer hoeven te kappen. Op andere plekken investeren ze ook in de lokale markt, door ook daar een chocoladefabriek te helpen bouwen.

De nieuwe fabriek in Amsterdam wordt waarschijnlijk komende maart geopend. Het doel is ook om er publiek te gaan ontvangen voor educatieve doeleinden, om te laten zien dan chocolade veel duurzamer geproduceerd kan worden dan nu gebeurt. Oké, en misschien om zich aan de tonnen chocolade te verheerlijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Yes: Amsterdam krijgt de eerste duurzame chocoladefabriek ter wereld
Sluiten