Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 16 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Good News Monday: Lidl komt met haar eigen duurzame chocoladerepen

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom roepen we Good News Monday in het leven. Vandaag: Lidl komt maar haar eigen duurzame chocolade!

Sommigen hebben ze misschien al gespot, want wie nu Lidl binnenwandelt, ziet nu de duurzame ‘Way to Go’ chocoladerepen in de schappen liggen.

Duurzame Way to Go-chocoladerepen van Lidl

De net op de markt gebrachte chocoladerepen komen in de smaken puur, melk, karamel & zeezout en kokos & pecan (onze favoriet!). De cacao voor de repen wordt rechtstreeks ingekocht van de boeren van de fairtrade coöperatie Kuapa Kokoo in Ghana.

De cacaobusiness is een lugubere waarin de boeren enorm worden onderbetaald en leven in armoede. Goed nieuws dus dat deze 4 gloednieuwe repen bij de fairtrade zijn.

way to go Lidl
Bron: Lidl Lidl

Fairtrade

In dit geval betekent het dat er speciale fairtrade-premie wordt betaald en er daarbovenop een zogeheten ‘income improvement premie’ wordt betaald aan Kuapa Kokoo. Met deze premie wordt geïnvesteerd in allerlei verschillende projecten.

Op die manier kunnen boeren ook inkomsten verwerven uit andere activiteiten dan alleen de cacao. Uiteindelijk is de bedoeling van de cacaoboeren minder afhankelijk worden van de cacao-opbrengst alleen.

Vandaar de toepasselijke naam van de chocoladerepen: Way to Go. 

Lees ook: Insecten en zeewierwraps te koop bij Lidl tijdens de duurzame themaweek

Net blijft een uitdaging

Op dit moment is al alle chocolade bij Lidl gecertificeerd met UTZ, Rainforest Alliance of Fairtrade. “De uitdagingen in de cacao zijn nog steeds heel groot. De meerderheid van de cacaoboeren leeft in extreme armoede. We waarderen dan ook deze eerste stap van Lidl om een extra premie te betalen om zodoende toe te werken naar een leefbaar inkomen voor boeren, ” zegt Alien Huizing supply & development manager van Stichting Max Havelaar.

De repen kosten €1,99 per stuk en je vindt ze in alle Lidl-filialen!

Meer over chocolade?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Good News Monday: Lidl komt met haar eigen duurzame chocoladerepen
Sluiten