Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Welzijn 2 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Voilà: heel goede redenen om meer chocolade te eten

Chocolade is heerlijk. Maar hoe gezond is het eigenlijk? Sommige experts beweren dat het goed voor je is om dagelijks een klein stukje pure chocolade te eten. Het zou goed zijn voor je gezondheid en je humeur. Maar waarom eigenlijk?

Wat is chocolade?

Cacao staat bekend om zijn positieve invloed op het lichaam. Over het algemeen geldt: hoe hoger het cacaogehalte, hoe gezonder de chocolade. Er wordt meestal gesproken over 3 soorten chocolade: puur, melk en wit. Melkchocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker, melk en smaakstoffen.

Het verschil is dat pure chocolade geen melk bevat en dat witte chocola geen cacaopoeder bevat. Pure chocolade is het gezondst, doordat het de grootste hoeveelheid cacao bevat. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van cacao?

Is chocolade gezond? De positieve effecten van cacao op je lichaam

Het is goed voor je hart

Cacao is een rijke bron van flavonoids. Dit zijn antioxidanten die je cellen en weefsels beschermen. Op de lange termijn kan dit hart- en vaatziekten voorkomen. Een onderzoek in het Chemistry Central Journal
heeft zelfs ontdekt dat pure chocolade meer antioxidanten bevat dan superfruits als blauwe bessen en açai-bessen.

Last van een hoge bloeddruk? Cacao stimuleert de bloeddoorstroming en verlaagt de bloeddruk. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het European Heart Journal. Op de lange termijn zorgt dit voor minder risico op hart- en vaatziekten.

Nog een healthy benefit is dat chocolade goed is voor je cholesterol. Onderzoek heeft uitgewezen dat cacao het niveau van HDL – ‘het goede cholesterol’ – stimuleert.

Yummy: een recept voor 100% plantaardige chocolade truffels met sojasaus

Meer chocolade verbetert je geheugen

Een onderzoek van het Colombian University Medical Center heeft uitgewezen dat chocolade goed is voor het geheugen. Eén van de ingrediënten van chocolade, flavonoids, kan namelijk het proces van geheugenverlies vertragen. Het ingrediënt stimuleert de bloeddoorstroming in het gebied van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen. Wel belangrijk om te weten: het onderzoek is gesponsord door Mars, Inc.

Het heeft een positieve invloed op je humeur

Chocolade wordt al lange tijd geassocieerd met liefde. Dat is niet geheel toevallig, want onderzoekers hebben een verband tussen je favoriete snoepgoed en de liefde ontdekt. Chocolade bevat namelijk het bestanddeel fenylethylamine (PEA), een stof in de hersenen die wordt vrijgegeven tijdens een geluksmoment.

Daarnaast bevat chocolade het stofje anandamide, wat zorgt voor een vergelijkbaar effect als marihuana. Het eten van een stuk chocolade zal je heus niet high maken, maar het zorgt er wel voor dat je jezelf meer ontspannen voelt en minder angstig bent. Het enige nadeel: je kunt aan dit stofje verslaafd raken… en dus ook aan chocolade.

Dit is de duistere wereld achter je chocoladereep

Het helpt je om af te vallen

Wetenschappers hebben ontdekt dat cacao oligomeric procyanidins (OPC) bevat, een stofje dat gewichtstoename tegengaat. Maar dat is nog niet alles: onderzoekers denken zelfs dat OPC in cacao van belang kan zijn bij de bestrijding van diabetes, doordat het stofje invloed heeft op het glucosegehalte in je bloed.

Kom maar op met dat stukje chocolade

Welke soort chocolade kun je het beste eten? Kies voor pure chocolade, hier zit de meeste cacao in. Experts raden aan om dagelijks een klein stukje pure chocolade te nemen van ongeveer 30 tot 60 gram. Dus geniet, maar eet met mate.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Voilà: heel goede redenen om meer chocolade te eten
Sluiten