Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 7 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Laat je doelen los: het leven naar je waarden is veel belangrijker

Alhoewel we eerder hebben geschreven dat het goed is om doelen te stellen, klinkt het nu nogal tegenstrijdig om die doelen weer los te laten. Natuurlijk is het ook niet zo zwart wit. Het is heel normaal om verlangens, wensen en behoeften te hebben. En soms kan het je helpen om een doel voor ogen te houden, zodat je verder kunt komen in het leven. Maar er krampachtig aan vasthouden en balen dat je je doelen (nog) niet hebt bereikt, is een veelvoorkomende valkuil. Daarom is het belangrijker om je waarden te kennen, en hier naar te leven. Dat kan namelijk áltijd en óveral.

Heb je je goede voornemens van dit jaar alweer laten vallen? Misschien waren ze onrealistisch of ben je vergeten waarom je ze maakte. Dan is het verstandig om te kijken naar je waarden. Wat wil je doen met je leven, waar wil je voor staan en hoe wil je je gedragen?

Het grote verschil tussen waarden en doelen

Waarden zijn principes die je leiden en motiveren. Door je te gedragen naar je waarden of je te committeren aan je waarden, krijg je doorgaans een rijker en zinvoller leven. Dit is niet een leven met minder ‘primaire’ pijn, zoals bijvoorbeeld rouw of liefdesverdriet. Maar door je te verbinden met je waarden, krijg je meestal wel een leven met minder ‘secondaire pijn’, zoals zelfverwijt of gevoelens van leegte.

Er zit dus een groot verschil tussen waarden en doelen. Waarden zijn gedrag en zijn altijd in het ‘hier en nu’. Doelen zijn dingen die je wilt hebben of bereiken en liggen altijd in de toekomst.

Luister ook: Luister nú naar de podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Anders gezegd: waarden zijn jouw ‘input’, doelen zijn de ‘output’ en zijn vaak erg afhankelijk van toeval, omstandigheden of andere mensen. Terwijl je meestal zelf grotendeels in de hand hebt of je naar je waarden leeft. Nog anders gezegd: waarden zijn het proces, doelen zijn de uitkomst. Waarden zijn ook duurzaam en globaal, dus altijd en overal toepasbaar.

Niet afvallen maar wél gezond leven

Dus in plaats van jezelf doelen stellen, is het beter om de waarde, die erachter schuilt te weten. Liever dan ‘een baan vinden’ wil je eigenlijk ‘efficiënt en productief zijn’. Liever dan ‘een partner vinden’ wil je ‘liefdevol zijn’. En zo zijn er nog meer voorbeelden van doelen, die je beter kunt vervangen door waarden.

Je wilt namelijk niet per se 5 kilo afvallen en 3 keer per week naar de sportschool gaan, maar je wilt wél gezond eten en goed voor je lichaam zorgen. En je wilt niet een groot huis hebben, maar je wilt je gezin onderhouden. Door de actie in het moment te leggen en niet in de toekomst, blijf je dichtbij jezelf en kun je meer mindful leven.

Wat vind ik nou écht belangrijk in het leven?

Het is wel belangrijk dat je iets bedenkt wat je wilt dóen en niet iets wat je níet wilt doen. Bijvoorbeeld ‘niet meer boos zijn’ is geen waarde. De bijbehorende waarde is ‘begripvol zijn naar anderen’, want dit geeft veel meer richting aan je leven en je gedrag. Bij ‘nooit meer boos zijn’ weet je nog steeds niet wat je dan wel wilt doen.

Dus stel jezelf de vraag: wat vind ik nou écht belangrijk in het leven? Een simpele oefening is door te bedenken wat je zou doen met €50 miljoen. Of door te bedenken wat je wilt dat mensen over je zeggen op jouw begrafenis. Dit zijn jouw waarden. Door hier regelmatig bij stil te staan, kun je ze vervolgens als kompas gebruiken, om je richting te bepalen.

Als je zoveel mogelijk leeft naar je waarden, is het dus helemaal niet zo erg als je je doelen niet haalt. Dat geeft toch weer wat rust, terugkijkend op onze goede voornemens van het nieuwe jaar. Wij gaan voor een jaar vol mooie waarden!

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️