Kiara Louis
Kiara Louis Psyche 21 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze 3 dingen staan jouw doelen in de weg (maar zo behaal je ze alsnog)

In het leven willen de meeste mensen een hoop bereiken. Of dat nou op het gebied van carrière, persoonlijke groei of geluk is. Maar doelen behaal je niet zomaar. Helaas staan er soms obstakels in de weg. Onderzoekers van het Heidelberg-team geven aan: “Het belangrijkste is om een realistisch beeld te schetsen wat betreft je huidige gedrag en je doelen.” De lat een beetje hoger leggen, kan goed werken voor je motivatie. Maar constant je uitdagende doelen niet behalen, kan je zelfvertrouwen juist doen afnemen. Daarom is flexibiliteit key als het gaat om gestelde doelen. Want wie flexibel is, kan zich makkelijker aanpassen waardoor een doel misschien wél haalbaar wordt. Haalbare doelen boosten je zelfvertrouwen, volgens de auteurs van dit onderzoek.

Aanpassingsvermogen dus. Volgens Psychology Today zijn het vooral deze drie factoren die in de weg kunnen staan.

Factor 1: tijd

De eerste en meest duidelijke valkuil. “Ik wil wel, maar ik heb geen tijd!” Sommigen van ons hóren zichzelf dit gewoon al zeggen. Hoe je dit obstakel uit de weg ruimt? Simpel. Door jezelf meer tijd te gunnen. Soms kan je zo gespitst zijn om per se vandaag een groot project af te ronden, dat het too much wordt. Als je jezelf wat meer tijd zou geven, lukt het je waarschijnlijk wél je doel te behalen. Een goede, realistische planning is daarbij essentieel.

Factor 2: geld

Money makes the world go ’round. En het kan je vriend of vijand zijn. Geld kan van grote invloed zijn op de haalbaarheid van je doelen. Bijvoorbeeld wanneer je een geweldige reis wil maken, maar er geen budget voor hebt. De inhoud van je portemonnee kan je helaas niet zomaar veranderen. Je eigen verwachtingspatroon wel. Door je reis aan te passen, of uit te stellen tot wanneer je er wél geld voor hebt.

Factor 3: skills

Behalve obstakels als ‘geen tijd’ of ‘geen geld’, is het ook goed om kritisch naar jezelf te kijken. Bezit je wel alle skills om je doel te behalen? Denk aan een ambitie als fotograaf, zonder dat je weet hoe je goeie foto’s maakt. Of überhaupt hoe een camera werkt. Oeps. Een cursus of een iets minder hooggegrepen ambitie kan helpen. Ook hier is het vermogen om je aan te passen dus dé manier om je doel alsnog te behalen.

Hoe je alsnog je doelen behaalt

Als je bezig bent met een ambitieus project en alles loopt mis, kan je de neiging hebben om compleet opnieuw te willen beginnen. Toch geven de onderzoekers aan dat het functioneler is om de draad weer op te pakken en te accepteren dat fouten maken erbij hoort. Wanneer je je doelen aanpast om ze zo realistischer te maken, is de kans groter dat je ze wél behaalt. En dat geeft je een gevoel van voldoening, wat weer een positieve uitkomst kan hebben op een volgend doel of project.

Misschien hoopte je op een heilige graal, waardoor je op magische wijze al je doelen behaalt. Maar helaas, wij hebben ook geen one way solution. De meest constructieve manier om te bereiken wat je wil in het leven, is dus gewoonweg je doelen aan te passen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️