Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mind 22 okt 2017

Waarom pessimisme ook een goede eigenschap kan zijn

We hebben het al zo vaak geschreven: positief denken maakt je blij, dankbaarheid maakt je gelukkig, wees optimistisch. En dat klinkt ook logisch: pessimisten komen bozer en gefrustreerder over omdat ze over het algemeen negatiever zijn. Maar wat als ik je vertel dat pessimisme ook frustraties kan voork贸men?
Het sleutelwoord voor deze theorie is 鈥榲erwachtingen鈥, legt The school of life uit in een grappige video. Optimistische mensen die van alles verwachten van het leven – dat iedereen om je heen je begrijpt, dat je baas vanzelf wel in zal zien dat uitgerekend jij promotie verdient, dat het internet in de trein werkt – komen waarschijnlijk bedrogen uit.

Medicijn voor frustraties

Hoe minder je verwacht, hoe minder je gefrustreerd of teleurgesteld kunt worden. Pessimisme is het medicijn voor frustraties, wordt gezegd in het filmpje. Want het leven 铆s helaas meestal niet wat je je ervan voorstelt – maar dat is ook juist het leuke.

Ook interessant:聽Je frustraties uiten of op anderen afreageren is niet de oplossing (en zo verander je het)

Overigens is pessimisme weliswaar de oplossing voor frustraties, maar optimisme heeft natuurlijk ook zo z鈥檔 voordelen. Zo denken optimisten vaak positiever over zichzelf (en dat kunnen we allemaal wel gebruiken). Mensen verkiezen optimisme vaak zelfs onbewust boven pessimisme, schrijft Quest: ons brein ziet de wereld vaak een stukje rooskleuriger dan ie eigenlijk is, 鈥榦mdat het leven toch al zwaar genoeg is鈥.

Onrealistisch optimisme

Als optimist voel je je over het algemeen dus beter, maar heb je wel meer tijdelijke frustraties. Bovendien moet je uitkijken dat je optimisme niet doorslaat in 鈥榦nrealistisch optimisme鈥: denken dat positieve dingen jou vaker zullen overkomen dan anderen.

Ook interessant:聽Wil je een optimist worden? Met deze nieuwe methodes is het dichterbij dan je denkt

Dat kan voor even werken, tot je erachter komt dat het statistisch gezien natuurlijk helemaal niet kan. Onderzoek wijst niet voor niets uit dat mensen vooral optimistisch zijn 鈥榓ls de kans dat hun verwachtingen niet uitkomen relatief klein is. Naarmate de kans groter is dat de positieve verwachtingen niet bewaarheid worden, zijn mensen meer realistisch鈥, schrijft Psychologie Magazine.

Het moge duidelijk zijn: optimisme en pessimisme hebben allebei voor- en nadelen, maar zijn samen het meest positief als je gewoon lekker afwisselt als jij je daar goed bij voelt. Als je op de juiste momenten optimistisch of pessimistisch bent, ben je gelukkig 茅n voorkom je teleurstellingen.

Meer over persoonlijkheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl煤s elk weekend de best gelezen artikelen 馃尶

Reageer op artikel:
Waarom pessimisme ook een goede eigenschap kan zijn
Sluiten