Zayra Muller
Zayra Muller Psyche 13 mei 2020
Leestijd: 6 minuten

4 mooie lessen over persoonlijk leiderschap die we uit de crisis halen

Al zeker 2 maanden worden we elke dag geconfronteerd met de gevolgen van corona; wat het ons kost en gaat kosten als maatschappij en individu. Dat roept logischerwijs meer negatieve dan positieve gevoelens op. Helaas kunnen we (behalve afstand nemen) weinig veranderen aan de situatie. Waar we wél invloed op hebben, is de manier waarop wij hier mentaal mee omgaan.

Life coach Zayra Muller neemt de lessen en de kansen die uit de crisis voortvloeien onder de loep én tipt hoe jij zelf bepaalt hoe de crisis jouw leven beïnvloedt.

De betekenis van het woord ‘crisis’

Het woord crisis heeft vele betekenissen zoals depressie, keerpunt en beslissende toestand. Het woord is afkomstig van het oude Griekse woord ‘Krinien’ en betekent zowel overgang als beslissingen nemen.

Dat een persoonlijke of collectieve crisis als een ingrijpende verandering wordt ervaren staat voorop, maar het is meer de associatie of interpretatie die wij hebben met het woord dan de letterlijke betekenis die negativiteit opwekt.

Ook interessant: 
Waarom persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker is (en wat het überhaupt is)

In het Chinees staat het woord ‘crisis’ voor zowel gevaar als kans. Persoonlijk leiderschap gaat over zelf leiding nemen over jouw leven.

Laten we de 4 lessen met kansen eens uitlichten.

#1: Rust en bezinning brengt creativiteit en vernieuwing

De sneltrein van allerlei sociale- en werkverplichtingen buiten de deur staat stil. We worden gedwongen om pas op de plaats te maken en vrijwel alle activiteiten vanuit huis te doen.

Geen reistijd naar werk, sociale afspraken die niet doorgaan en geen verleidingen van uitgaan, winkelen of vakanties. Hierdoor ontstaat er meer vrijheid in tijd en ruimte om dingen te gaan doen waar je normaal minder tot geen tijd voor zou vrij maken.

Het welbekende verplichte ‘moeten’ maakt plaats voor ‘willen. Het verschil?

  • Moeten kost energie
  • Willen geeft energie.

Creatiever

We worden uitgedaagd om creatief te zijn, om in contact te blijven met elkaar, leuke dingen te doen waar we energie van krijgen en om ons werkleven vanuit huis in te vullen.

Ook lezen: Relax… Dit zijn de redenen om positief te blijven terwijl je verplicht binnen zit

Die creativiteit vergt op alle levensgebieden een vorm van zelfdiscipline, want er staat nergens voor jou uitgeschreven hoe jij dit moet invullen. De vraag is dus hoe wil jij je tijd invullen? Wat werkt het beste voor jou en wat zou je het allerliefste willen doen voor jezelf?

Misschien wil je een cursus doen om je te verdiepen in bepaalde kennis of wil je stilstaan om te reflecteren en te kijken hoe je je leven in de toekomst wil inrichten. Als je het vanuit een kans ziet, kan het een mooie les in je persoonlijke ontwikkeling zijn.

#2: Leven vanuit onze waarden 

Een crisis is een ingrijpende verandering en dwingt ons om te reageren en in actie te komen. Reageren kan vanuit emoties of vanuit jouw waarden

Emoties komen en gaan en zijn daarmee veranderlijk, waarden zijn en blijven altijd hetzelfde. Dit betekent dat als jij leeft vanuit jouw emoties je elk moment iets anders belangrijk kan vinden en je onstabiel kan voelen. Leven vanuit je waarden gaat over realiseren wat echt belangrijk voor jou is. Elk mens heeft waarden die zowel professioneel als persoonlijk hetzelfde zijn. Deze hebben alleen afhankelijk van de situatie een andere vertaling.

Waarden hebben een grote impact op ons handelen en bepalen vaak onze keuzes. Iemand die als waarde ‘uitdaging’ heeft, neemt andere beslissingen dan een iemand die ‘van betekenis zijn’ als waarde heeft.

Stilstaan bij je waarden kan een sterke motivatie zijn om dingen anders aan te pakken. Een crisis confronteert ons met de essentie: wat vind jij nou echt belangrijk in je leven of wat wil je nou echt?

#3: Van controle naar overgave

Anno 2020 ervaren veel mensen dat het leven deels maakbaar is en dat je daarmee zelf de touwtjes in handen kan hebben. Dat voelt lekker want zo heb je invloed op wat er gebeurt zodat je niet voor verassingen komt te staan. 5-jarenplannen met doelstellingen zijn tegenwoordig een holy grail om te voorkomen dat we niet gewoon maar wat aanmodderen in onze carrière of het leven.

Vind je vast ook interessant: Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

In principe is daar niets mis mee totdat er onvoorziene situaties roet in het eten gooien. Als je terugkijkt op je leven, had je dan altijd controle? Is alles gelopen zoals je dat wilde? Als ik naar mijn eigen leven kijk, dan zijn er heel veel momenten die anders zijn gelopen dan ik vooraf had bedacht.

Ga bij jezelf na: hoe reageer jij op verandering?

  • Denk je in beperkingen of oplossingen?
  • Wil je controle of kan je je overgeven?

Tijdens een crisis worden we uitgedaagd om de controle en zekerheden los te laten en te kijken naar de mogelijkheden. Het is een les in overgave om soms even niét precies te weten wat er gaat komen. Het niet weten is een vaardigheid die je kan ontwikkelen door vertrouwen te hebben in dat het goed komt. Alleen weet je soms niet hoe. Vertrouwen hebben in de situatie kan alleen als jij vertrouwen hebt in jezelf!

Zet duidelijk op een rij voor jezelf: wie jij bent, wat jij wil en waarvoor jij je bed uitkomt. Dit kan je vertalen naar jouw competities en vaardigheden die jij jouw (toekomstige) werkgever of opdrachtgever kan bieden.

#4: Lever een bijdrage

Het is niet de vraag hoe de crisis jouw leven raakt, het is de vraag hoe jij je leven wil inrichten gedurende deze tijd en wat je mee wilt nemen naar de toekomst. Persoonlijk leiderschap staat hierbij voorop.

Persoonlijk leiderschap gaat niet zo zeer om de positie van een leider, maar over de verantwoordelijkheid nemen over jouw leven. Waar we voorheen wellicht meer dreven op status en ego is een crisis het keerpunt voor de behoefte om een bijdrage te leveren. Het gaat over het leveren van een bijdrage vanuit jouw waarden, drijfveren, kwaliteiten en competenties. 

Gelukkig zijn deze voor iedereen anders en als je hier bewust van bent, kan je ze ook gericht inzetten. Zo kunnen we krachten bundelen op tot goede oplossingen te komen om uit deze crisis te komen.

Eén ding is zeker: we willen hier allemaal zo goed mogelijk uitkomen en daarvoor hebben we elkaar nodig!

Voor als het even tegen zit

Heb je wél even een baaldag? That’s okay! Deze oefening is voor de mindere dagen of als je het gevoel hebt dat je vastzit.

Stel jezelf deze oplossende vragen:

  1. Wat is goed aan het probleem/vandaag?
  2. Wat ben ik bereid om te doen om te krijgen zoals ik het wil?
  3. Wat ben ik niet bereid om te doen om te krijgen zoals ik het wil?
  4. Hoe kan ik genieten van de dingen die ik moet doen?

Je zult zien dat je je na het beantwoorden geheid beter zal voelen!

Meer personal growth?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
4 mooie lessen over persoonlijk leiderschap die we uit de crisis halen
Sluiten