Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 10 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Rommelig bureau? Waarom dit juist goed is voor je creativiteit

Je hebt het vast al ontelbare keren gelezen in lijstjes met tips over hoe je het meest productief kunt zijn. Stap één: zorg voor een opgeruimd bureau. En ja, er zijn vast mensen die die tip opvolgen, maar dat kan ik van mezelf niet zeggen. En ook de tafels van mijn Bedrock-collega’s zijn niet altijd spik en span: regelmatig slingeren er theezakjes, notitieboekjes en zelfs pakken rijstwafels rond. #Fitgirlproblems Maar! Wacht nog heel even met oordelen. Want volgens onderzoek zijn wij daardoor juist heel creatief. Out of the box denken gaat namelijk beter in een rommelig werkruimte, volgens onderzoekers van de Universiteit van Minnesota – althans, je bedenkt in ieder geval meer bruikbare ideeën.

De onderzoekers hebben dat getest door proefpersonen zo veel mogelijk manieren te laten bedenken waarop een pingpongbal gebruikt kan worden. Sommige ideeënbedenkers zaten aan een opgeruimd bureau, andere aan een tafel waarop papieren en bureau-accessoires rondslingerden. Andere mensen beoordeelden die ideeën vervolgens.

Hoewel er geen verschil in kwantiteit was, werden de ideeën van mensen die in een niet opgeruimde omgeving hadden gezeten wel kwalitatief beter gevonden. Ook dachten ze vooruitstrevender: ze gaven bijvoorbeeld eerder dan deelnemers aan een opgeruimd bureau de voorkeur aan een nieuw product dan aan een al bestaand product.

Blijf fit in je home office met deze 5 tips van een expert

Betere eetgewoontes

Heeft een rommelige werkplek dan alleen maar voordelen? Nope, dat helaas niet: een geordend bureau leidt wel tot betere eetgewoontes en meer plichtsbesef en gulheid. Tijdens een ander deel van het onderzoek kregen deelnemers, na het invullen van een vragenlijst aan een bureau, de mogelijkheid om aan een goed doel te doneren.

Ook konden ze kiezen tussen een appel of een reep chocola. Mensen die achter een schoon bureau hadden gezeten, kozen vaker voor wel doneren én voor de appel.

Veel thuis? 5 manieren om te blijven bewegen tijdens de lockdown

Hoe dat allemaal verklaard kan worden? ‘Mensen aan een opgeruimd bureau doen eerder wat er van hen verwacht wordt’, zegt onderzoeker Kathleen Vohs. Voor creativiteit is het juist níet handig als er iets van je verwacht wordt. Het is dus maar net wat je belangrijker vindt – maar als je het nodig hebt, heb je nu in ieder geval een excuus om je bureau juist níet op te ruimen. Ik ga het zeker gebruiken.

Een heel goede reden om uit te slapen: dat is goed voor je creativiteit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️