Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 25 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Veel thuis? 5 manieren om te blijven bewegen tijdens de lockdown

De pandemie blijft ons nu wel erg lang in zijn greep houden. Waar we aan het begin van de lockdown nog gemotiveerd home work-outs organiseerden, is de motivatie er bij velen nu wel stilaan af. Toch weten we allemaal hoe belangrijk het is om te blijven bewegen. Maar hóé dan?

Het ene na het andere onderzoek bevestigt dat beweging goed is. Het geeft je hersenen een boost, het houdt je brein jonger en het zorgt voor meer concentratie en focus.

Ja ja, dat weten we allemaal wel. En toch blijft het moeilijk om ons in onze sportkleding te hijsen en je hartslag de hoogte in te laten gaan. Tel daar de koude en donkere maanden bij op (en het feit dat alle sportscholen gesloten zijn) en je zou voor minder alle avonden bankhangen.

Manieren om te blijven bewegen tijdens de lockdown

Toch hoeft bewegen helemaal niet zo’n opgave te zijn. Tijd om het tij te keren!

1. Verander je mindset

Alle verandering begint bij een sterke mindset. Mensen die niet van sporten houden associëren sport misschien met inspanning, lastige gevoelens en onzekerheden.

Maar sport kan ook net ontspannend werken, het is maar hoe je het bekijkt. Zeker in tijden van lockdown kan beweging een manier zijn om even te ontsnappen van de realiteit.

Ook interessant: De 4 stappen om jouw fixed mindset in een growth mindset te veranderen voor succes

Even een rondje hardlopen? Dat maakt dat je er even tussenuit bent. Yin yoga voor het slapengaan? Hiervan ga je ongetwijfeld slapen als een roosje. Kortom: het gaat erom dat je sport associeert met iets positiefs, iets waar je zelf ook voordeel uit haalt.

2. Motiveer elkaar

Als er één ding is dat kan troosten, dan is het wel dat iedereen zich momenteel in het dezelfde schuitje bevindt. Wedden dat je heel wat vrienden of familieleden hebt die het net als jij lastig vinden om meer te bewegen?

Net daarom is het belangrijk om elkaar te blijven motiveren. Een appgroepje om dagelijkse successen te vieren is een leuke manier om in contact te blijven en om motivatie te zoeken én geven. Ook kun je hier afspreken om samen wandelingen te gaan maken. Want alleen is maar alleen!

3. Neem deel aan challenges

Heel wat sportmerken en -scholen organiseren momenteel toffe challenges om mensen meer te laten bewegen. Of neem het heft in eigen handen en begin zelf een challenge met jou een je vrienden. Wandelen, hardlopen, fietsen; bespreek met elkaar wat jullie deze week gaan doen en houd elkaar op de hoogte van je resultaten!

Must read: Health challenge: een maand zonder alcohol of koffie en mét sporten en gezonde voeding

4. Vier kleine gelukjes

Meer bewegen hoeft niet gelijk te staan aan HIIT-trainingen of halve marathons. Beweging zit ‘m in kleine dingen. Ruil je auto eens in voor de fiets, loop een rondje tijdens je middagpauze of zet elk uur een wekker voor een paar korte stretchoefeningen tussendoor.

Vier die kleine gelukjes en wees niet te streng voor jezelf. Het gaat erom dat je lichaam beweegt, hoe intensief of rustig die beweging ook is. Tip: zet je favoriete dansmuziek op en dans al je corona-frustraties eruit!

5. Beloon jezelf met iets leuks

Zie je er tegenop om een rondje te gaan wandelen wanneer het buiten zo koud en donker is? Selecteer dan van tevoren je favoriete podcast, voor onderweg. Of maak een thermos thee waar je van opwarmt. Of bel met een goeie vriendin. See? Zo wordt dat rondje lopen toch plots heel wat aantrekkelijker.

Ook bij home work-outs mag je jezelf gerust belonen met iets om naar uit te kijken. Heb je er net een intensieve online work-out op zitten? Beloon jezelf met een lange douche, gezichtsmasker en scrub.

Of met een kop thee in bad. Of met een stuk pizza. Want waarom ook niet? Je hebt het verdiend.

Meer over bewegen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️