Redactie
Redactie Psyche 1 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Behandel jij jezelf met compassie? Zo breng je zelfliefde in de praktijk

Sta jij er weleens bij stil hoe je dagelijks met jezelf communiceert? Elke dag gaan er meer dan 60.000 gedachtes door je hoofd en met deze gedachtes communiceer jij ook voortdurend met jezelf. Helaas bestaat een groot deel van deze innerlijke communicatie uit negatieve self-talk, kritiek die we op onszelf hebben.

Dit is waar het begrip ‘zelfcompassie’ om de hoek komt kijken, dat door Amerikaanse onderzoeker Kristin Neff op de kaart is gezet. Zelfcompassie heeft alles te maken met liefdevol met jezelf communiceren en de negatieve self-talk – wat een denkpatroon kan zijn geworden – positief leren ombuigen. 

Zelfliefde hoeft niet zweverig te zijn, maar juist nuchter en praktisch

Zelfcompassie is een belangrijk onderdeel van zelfliefde. Helaas wordt de term ‘zelfliefde’ nog weleens als iets zweverigs gezien en daarom probeer ik, Merel Teunis, zelfliefde op een nuchtere en praktische wijze te belichten.

Door te onderzoeken wat investeren in zelfliefde voor je kan betekenen, welk effect dit bijvoorbeeld heeft op je dagelijkse gemoedstoestand.

Je huidige mindset trainen om een liefdevolle manier van interne communicatie te ontwikkelen is daar een voorbeeld van. Vaak zijn we ons er niet van bewust dat we voortdurend in gesprek zijn met onszelf en dat wat we tegen onszelf zeggen onbewust kan bijdragen aan een negatief zelfbeeld.

Must read: Waarom zelfliefde een onderschatte term is (en hoe je elke dag weer jezelf gelukkig maakt)

Het is meer dan ‘lief zijn voor jezelf’

In de media wordt zelfliefde vaak omschreven als ‘wat liever voor jezelf zijn’. Hoewel dit natuurlijk ontzettend waardevol is, gaat liefdevol communiceren met jezelf wel iets dieper.

Jezelf compassie geven komt eigenlijk op hetzelfde neer als compassie hebben voor een ander, iets wat ons vaak meer bekend is. Voor een ander zijn we doorgaans niet half zo hard als voor onszelf of hebben we lang niet zoveel kritiek als de zelfkritiek die we op en over onszelf hebben.

Door compassie te tonen voor een ander erken je dat de hij/zij kwetsbaar is en dat het menselijk is om fouten te maken, onzeker te zijn of bijvoorbeeld verdriet te hebben. Maar waarom vinden we het een stuk lastiger om compassie voor onszelf te hebben?

We zijn streng voor onszelf, want daarmee motiveren we onszelf. Toch?

Er zijn meerdere redenen waarom we onszelf hiertegen afzetten, maar zowel motivatie als de drang die we voelen om ons niet aan te stellen speelt een rol.

We hebben onszelf aangeleerd – of dit hebben we uit onze opvoeding meegekregen – dat hard voor jezelf zijn gelijk staat aan jezelf motiveren, dat we meer bereiken wanneer we onszelf voortdurend (zonder enig begrip) pushen of een standje geven.

Daarnaast verwarren we zelfcompassie vaak met zelfmedelijden en je aanstellen is niet iets waar we over het algemeen trots op zijn.

Ook interessant: We ontdekten een bijzondere manier voor het creëren van meer zelfliefde

Proactief gedrag

Echter blijkt uit meerdere onderzoeken van Kristin Neff naar zelfcompassie en welk effect liefdevolle communicatie bijvoorbeeld op het brein heeft, dat een vergrote mate van zelfcompassie juist eerder leidt tot proactief gedrag om de huidige situatie te verbeteren in plaats van passiviteit.

Onszelf wijs maken dat je enkel met een harde aanpak jezelf motiveert, gaat daarbij dus niet meer op. Je kan nog steeds kritisch op jezelf en je leven zijn, de lat hoger leggen en je doelen willen behalen, maar wel met begrip voor jezelf en de emoties die je voelt tijdens dit proces.

Door te erkennen dat het leven niet altijd makkelijk is, je fouten zal maken, je niet altijd lekker in je vel zit of dat je je onzeker voelt, omdat je jezelf kan zien als kwetsbaar persoon.

En nog belangrijker: dat het erkennen van pijn, negatieve emoties of het feit dat je niet perfect bent (of hoeft te zijn), niet afdoet aan wie je bent.

Jezelf met meer zelfcompassie behandelen: je kan het leren!

Mocht je dit nu lezen en denken: oei, ik ben een ster in het hebben van zelfkritiek of hard zijn voor mezelf, geen zorgen: zelfcompassie kan je leren.

Wees je eigen beste vriend(in)

Een oefening die – vrij cliché klinkt – heel simpel en effectief is, is behandel jezelf vanaf nu eens zoals je je beste vriendin zou behandelen.

Maak je een fout? Steun of geef jezelf advies zoals je dit aan je beste vriendin zou geven. Zeg je iets onaardigs tegen jezelf? Bedenk eens of je dit ook tegen je vriendin zou zeggen. Nee? Verbeeld je in wat je tegen haar zou zeggen en geef dit vervolgens aan jezelf.

Blijf hiermee oefenen en ervaar het verschil van liefdevolle communicatie!

Dit artikel is een gastbijdrage van Merel Teunis. Merel is oprichtster van de blog Healthy Wanderlust en blogt hier dagelijks over allerlei aspecten van zelfliefde en een gezonde levensstijl. Ook heeft ze pas het boek Self Love Talk uitgebracht (een handboek over liefdevolle aandacht voor jezelf) én maakt ze haar eigen podcast over zelfliefde.

Meer tips om zelfliefde in de praktijk te brengen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️