Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 2 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Doe dit elke dag zes minuten en verminder je stressgevoel (geen meditatie)

Iedereen neemt weleens pauze. Pauze van je werk, pauze van je scriptie, pauze van het Netflixen. Ja, pauzes nemen is één van de weinige dingen die iedereen neemt. Maar hoe je deze pauzes indeelt zijn van groot belang voor je mentale gemoedstoestand. Als je 6 minuten door Instagram scrollt, zul je een stuk minder ontspannen uit je pauze komen, dan als je 6 minuutjes gaat lezen.

Lezen is namelijk een laagdrempelige, snelle manier om onze gezondheid een positieve boost te geven. Want lezen is goed voor lichaam en geest, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het maakt ons creatiever en empathischer. We gaan er bewezen beter door samenwerken. Het laat ons minder stress ervaren waardoor we ons prettiger voelen en we meer plezier ervaren (op het werk en thuis). En misschien wel het mooiste is: het effect houdt langere tijd aan. Hoe? Je vindt hieronder enkele van de voordelen:

Elke dag lezen vermindert stress

Lezen blijkt dus stressverminderend te zijn. Maar hoe komt dat precies?

1. Lezers zijn empathischer, creatiever en kunnen beter samenwerken

Diverse studies tonen aan dat het empathisch vermogen verbetert door romans te lezen, terwijl tv kijken net het tegengestelde effect heeft. De Emory universiteit toonde aan dat het lezen van fictie het vermogen vergroot om jezelf in (de situatie van) een ander te verplaatsen.

Lees ook: Wil je meer boeken lezen? Handige trucs zodat het wél lukt

Daarnaast verbetert lezen onze creativiteit, werkprestaties en de manier waarop we met elkaar samenwerken. Lezen is dus ook een goed idee op (en voor) de werkvloer.

2. Lezen verbetert de hersenactiviteit

Het boek ‘Pompeii’ van Robert Harris was in 2013 het middelpunt van een Amerikaans onderzoek. De Emory universiteit (Atlanta) bestudeerden wat er in de hersenen van de proefpersonen gebeurde: in bepaalde delen ontstond een verbeterde connectiviteit. Deze hield aan nadat de proefpersonen waren gestopt met lezen.

Must read: Dit onderzoek legt precies uit hoe suiker je hersenen uitput

Ook blijkt dat onze hersenen weinig onderscheid maken tussen de ervaringen die we in real life meemaken en die waar we over lezen: op MRI-scans is te zien dat dezelfde hersengebieden actief worden.

3. Lezen vergroot je concentratie

Neurowetenschappers hebben aangetoond dat lezen helpt om te leren beter na te denken. Lezen is een training voor het hele brein. Als we ons verliezen in een goed boek, doen we meer dan alleen een verhaal volgen.

Vind je vast ook interessant: Concentratieproblemen? Deze tips helpen je om gefocust te blijven

We verzinnen eigenlijk zelf al wat er gaat gebeuren. Lezen is te vergelijken met fitness voor je geest. Het vraagt veel meer van je brein dan tv kijken of radio luisteren. En het verbetert je geheugen.

6 minute stories

Nu kan het natuurlijk wat onrustig zijn om elke dag 6 minuten uit een dik boek te lezen. Vooral als je er net lekker in zit, en de 6 minuten alweer om zijn. Voordat je het weet ben je een half uur verder, en dat vindt je baas vast een stuk minder leuk. Daarom is het idee van de 6 minute stories zo leuk.

Schrijvers zoals Hanna Bervoets, James Worthy en Pepijn Lanen hebben allemaal korte verhaaltjes van ongeveer 6 minuten geschreven. Helemaal perfect (én leuk) voor je 6 minuten break. Want, wist je dat je stressniveau al met 68% kunt verlagen door 6 minuten op een dag te lezen. Dat is onderzocht op de universiteit van Sussex in Engeland.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om 2 artikelen van Bedrock.nl per dag te lezen. Vinden wij leuk.

Zoals waarom je niet in het hier en nu moet leven, of zo maak je je minder druk om de fouten die je gemaakt hebt. Of je kiest boeken uit Bedrock’s boekentips!

Meer over stress?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️