Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 26 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit onderzoek legt precies uit hoe suiker je hersenen uitput

Na je gezonde lunch vol groenten duik je terug in je werk. Dat gaat goed, tot die ene collega trakteert met een stukje taart. Natuurlijk wil je meegenieten van de zoete lekkernij en zegt geen nee, maar daarna voel je een enorme dip opkomen. Je energiepijl zakt en je voelt je steeds vermoeider. Hoe komt het toch dat we zo moe worden van suiker?

Dat suiker een tricky goedje is, weten we al langer. Eerder schreven we al hoe we er massaal aan verslaafd zijn aan suiker. Dat komt omdat suiker een beloning naar onze hersenen stuurt in de vorm van dopamine, een geluksstofje. Dat zou zo erg nog niet zijn, als suiker geen schade zou aanrichten aan het lichaam. Helaas is het tegenovergestelde waar.

Suiker en uitputting van de hersenen

Een interessant gegeven is bijvoorbeeld hoe de inname van suikers leidt tot een vermoeid gevoel. Dat is één van de conclusies die naar voor kwam tijdens onderzoek van de Universiteit van Michigan.

In dat onderzoek werd aan fruitvliegjes een week lang een erg suikerrijk dieet toegediend. Het effect was duidelijk: de suikers putten een aantal belangrijke metabolieten (cellen die zorgen voor een gezonde werking van de hersenen) in de hersenen uit.

Lichamelijke gevolgen van suiker

Men weet dus dat suikers zorgen voor een (tijdelijke) uitputting van belangrijke cellen (metabolieten) in de hersenen. Het staat bekend dat lage niveaus van één van die metabolieten (kynurenine) gelinkt is aan depressie. Geen wonder dat je je door een teveel aan suiker down en neerslachtig kan voelen.

Dit vind je misschien ook interessant: Middagdipje? Zo kom je er overheen

Daarnaast toonden de onderzoekers aan dat de wisselende niveaus van de metabolieten ervoor zorgden dat de fruitvliegjes beduidend méér gingen eten. De suikers stuurden de verzadigingssignalen in de hersenen immers in de war, wat zich rechtstreeks uitte in gewichtstoename.

Extra shocking

Nog niet onder de indruk? Dan is deze bevinding van de onderzoekers misschien wel een eye-opener:

Wow. Dat is heftig.

Laat dat maar even binnenkomen en een reden laten zijn om voortaan iets meer mindful om te gaan met onze suikerinname. Suiker zit (helaas) niet enkel in mierzoete, chemische snoepjes, maar ook in natuurlijke producten. Wil je meer te weten komen over het onderwerp? Met deze docu op Netflix neem je alvast een goede start.

Meer over voeding en lichaam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Dit onderzoek legt precies uit hoe suiker je hersenen uitput
Sluiten