Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 31 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je je minder druk om je fouten (je moet er niet te lang in blijven hangen)

Fouten maken is menselijk – maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. We kunnen onszelf dan wel wijsmaken dat het ons niet zo veel kan schelen, vaak zijn we toch de hele dag van ons apropos als we iets doms hebben gedaan (vooral als iemand ons nog op de vingers heeft getikt ook). Bij grote fouten is dat misschien logisch, maar we hebben er ook last van bij kleine foutjes, die andere mensen al na een paar minuten weer vergeten zijn. Hoe kom je daar vanaf?

Zo maak je je minder druk om je fouten

1. Reflecteren

Waarschijnlijk heb je het idee dat je al de hele tijd reflecteert als je fouten in je hoofd blijven hangen. Immers: je denkt er constant aan. Maar eraan denken is iets anders dan echt reflecteren, en daarom is het goed om één of meerdere momenten op de dag te creëren waarop je echt reflecteert.

Ga na wat je bezighoudt, wat je daarbij voelt en vooral ook waaróm je dat voelt. Heb je het idee dat iemand je nu niet meer aardig vindt? Denk je dat je fout je baankansen heeft verkleind?

Handige methodes om te reflecteren op jezelf (en dat wil je)

Als je dat eenmaal hebt geïdentificeerd, kun je het gaan rationaliseren. Probeer je bijvoorbeeld in te leven in andere mensen, die getuige dan wel ‘slachtoffer’ waren van jouw fouten. Als je écht realistisch bent, hoe zouden zij de situatie dan ervaren?

En het is natuurlijk een cliché, maar bedenk ook welke lessen je kunt halen uit deze misstap. Je kunt er nu niks meer aan doen, maar dat betekent niet dat je het zomaar moet wegdrukken als je het een volgende keer ook kunt voorkomen (wat uiteraard niet het geval is als je koffie over belangrijke papieren hebt gemorst, maar wel als je onaardig tegen iemand bent geweest).

2. Accepteren

Nu je de situatie een beetje hebt gerationaliseerd, is de kans groot dat je hem ook al (deels) hebt geaccepteerd. Mocht dat niet zo zijn, dan kun je ook daar actief aan werken. Je kunt er nu niets meer aan doen, dus accepteren is eigenlijk ook je enige optie – dat zou je nieuwe mantra kunnen worden.

Beter worden in accepteren? Deze 5 dingen wil je weten

Je kunt ook een aantal redenen opschrijven waarom je trots mag zijn op jezelf. Dat helpt weliswaar niet per se bij het accepteren van deze ene fout, maar je gaat er misschien wel door inzien dat je naast al die goede prestaties ook weleens iets minder mag doen – en dat helpt je weer met het accepteren van deze specifieke gebeurtenis. Ondanks (of dankzij) je imperfecties, mag je hartstikke blij zijn met jezelf.

3. Verder gaan

Time to move on! Als het goed is ben je nu weer helemaal blij, maar het kan zijn dat je emoties nog even door blijven razen, zelfs als je hoofd dat niet doet.

Vooral negatieve emoties hebben altijd nog even een nasleep. In dat geval kun je actief kalme of positieve emoties ‘uitlokken’. Dat kan bijvoorbeeld door even te mediteren, maar ook door dingen op te zoeken waar je blij van wordt, zoals bepaalde muziek.

Nu is het enige moment dat je hebt (het belang van bewust in het nu leven)

Hoewel het normaal niet goed is om je schuldgevoel (en andere ‘echte emoties’) te vervangen door je nieuwe emoties, mag dat in dit geval best wel een keer. Te veel zorgen en zelfkritiek zijn immers ook niet goed voor je humeur. En als je je fouten echt geaccepteerd hebt, komt er vanzelf weer een balans.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️